«У нас немає жодного надмірного оптимізму, що Росія та її терористи готові виконувати домовленості, але Україна своїми послідовними кроками доводить те, що ми всіма засобами і методами будемо боротися за встановлення миру та відновлення контролю на території Донецької та Луганської областей в рамках Мінських угод». Так під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Арсеній Яценюк прокоментував ухвалення парламентом законопроекту, яким уточнюється особливий статус місцевого самоврядування на поки що окупованих територіях.
Глава уряду також наголосив, що проведення виборів у Донецькій і Луганській областях буде можливе лише за умови дотримання декількох вимог, та зазначив: Україна не допустить «легітимізації російських бандитів через вибори за російськими стандартами».
Тож, ураховуючи слабкі надії на мир, прем’єр вкотре наголосив на необхідності будівництва лінії безпеки на україно-російському кордоні. «Сьогодні уряд за невідкладною процедурою приймає рішення про виділення з резервного фонду 865 мільйонів гривень для будівництва фортифікаційних споруд, які дадуть можливість зберегти життя українських військовослужбовців», — повідомив А. Яценюк та закликав бути готовими до всіх можливих сценаріїв. У зв’язку з цим віце-прем’єру з регіональної політики та міністру оборони доручено невідкладно приступити до вибору генпідрядника будівництва.
Водночас Україна готує заяву до Гаазького трибуналу про притягнення до відповідальності президента Російської Федерації Володимира Путіна.
«За дорученням уряду Міністерство юстиції звернулося до Київського інституту судових експертиз з приводу висловлювань Путіна і Шойгу щодо захоплення та анексії української території. За висновками інституту, такі висловлювання чітко містять ознаки порушення міжнародного права та видачі прямих указівок щодо анексії Криму і здійснення військової інтервенції проти України», — сказав А. Яценюк та доручив МЗС відповідно до статті 11 Римського статуту підготувати відповідний проект заяви: «Така заява повинна бути відправлена до Гаазького трибуналу, а Генпрокуратура України повинна невідкладно розпочати процес щодо притягнення Російської Федерації до відповідальності».
Під час засідання прем’єр окреслив ключові завдання, які мають бути реалізовані найближчим часом. Насамперед міністру охорони здоров’я Олександру Квіташвілі доручено розробити програму, яка дасть можливість малозабезпеченим купувати за низькими цінами ті лікарські засоби та медпрепарати, які їм найбільш необхідні.
Глава уряду також доручив Міністерству фінансів та Міністерству оборони перенести фінансування на виробництво та закупівлю зброї з третього і четвертого кварталів цього року на перший та другий. «Левова частка всіх грошей повинна бути невідкладно профінансована», — сказав він. Перед міністром аграрної політики та продовольства Олексієм Павленком поставлено завдання із забезпечення посівної та забезпечення аграріїв пально-мастильними матеріалами, добривами та кредитними ресурсами, а міністр соціальної політики Павло Розенко має підготувати рішення про продовження ще на півроку дії постанови, яка передбачає виплату допомоги тимчасово переміщеним особам, оскільки попередня розрахована до 1 квітня. «Є пропозиція дати можливість людям, які не повернулися додому, ще раз звернутися по допомогу до органів соц-
захисту», — сказав прем’єр.
Торкнувшись співпраці з парламентом, А. Яценюк закликав коаліцію ухвалити п’ять урядових законопроектів, які дають можливість поліпшити інвестиційний клімат та отримати від Світового банку та Японії 800 мільйонів доларів, а також висловив стурбованість, що парламент не підтримав законопроект про судові імунітети, за яким українські кампанії та громадяни отримали б право звертатися до українських судів з позовами про відшкодування завданої російською агресією шкоди.
«Я публічно звертаюся до парламенту з проханням невідкладно повернутися до розгляду цього закону. Ми повинні дати українським громадянам можливість захищати свої права в українських судах, щоб потім реалізувати наші судові рішення в інших країнах, з якими підписано міжнародні угоди про правове співробітництво», — наголосив А. Яценюк.

ДОСЛІВНО

Арсеній ЯЦЕНЮК:
«Російські бандити повинні забратися з території України і дати можливість провести чесні та прозорі вибори відповідно до міжнародних стандартів. Це означає, що всі політичні сили, які представлені в Україні, повинні мати можливість вільно брати участь у виборчій кампанії, мати доступ до телебачення, свободу зібрань, свободу агітації, свободу від російських терористів на території Донецька і Луганська та на території виборчих дільниць. Для цього Росія має їх відкликати, а Україна має відновити контроль над кордоном».

Міністр соціальної політики Павло Розенко, міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.