У Сербії заарештовано сім осіб, які служили в армії Республіки Сербської (АРС) і причетні до масових убивств мусульманського населення в 1995 році поблизу міста Сребрениця.
Як повідомило сербське радіо «b92», серед затриманих і один із командирів АРС Неделько Мілідрагович, який відрізнявся особливою жорстокістю під час громадянської війни в Боснії і Герцеговині. Він навіть отримав прізвисько — Неджо М’ясник.
Після закінчення війни Мілідрагович став успішним бізнесменом і сподівався, що його «подвиги» забуті назавжди. Але слідство вийшло на слід М’ясника і ще шістьох бійців АРС, які брали участь у знищенні майже восьми тисяч боснійських мусульман-чоловіків віком від 13 до 80 років.
Сербські ЗМІ наголошують, що це перше затримання в Сербії, пов’язане із кривавою м’ясорубкою в селі Кравіца поблизу Сребрениці. Арешти були проведені за розпорядженням сербської прокуратури з воєнних злочинів. Вона почала активне розслідування про причетність до геноциду колишніх службовців Центру зі спецнавчання «Яхорина», що входив до складу спеціальної бригади МВС Республіки Сербської.
«Для нас важливо, щоб усі знали: прокуратура з воєнних злочинів уперше зайнялася розслідуванням масових убивств військовополонених і цивільного населення в Сребрениці», — заявив заступник прокурора з воєнних злочинів Бруно Векаріч. Також у розшук оголошено й інших підозрюваних у геноциді. Деякі фігуранти справи переховуються за кордоном. Нагадаємо, що масова різанина поблизу Сребрениці, яку вважають однією із найкривавіших сторінок війни на Балканах, сталася в липні 1995 року. Відповідальність за цей злочин перед людяністю поклали на боснійських сербів та їх безпосереднього військового керівника — генерала Ратко Младіча. Міжнародний суд ООН у Гаазі визнав події двадцятип’ятилітньої давності у Сребрениці геноцидом.