У турецькій провінції Карс (північний схід країни) президенти Азербайджану, Грузії та Туреччини — Ільхам Алієв, Георгій Маргвелашвілі і Реджеп Таїп Ердоган — дали старт будівництву Трансанатолійського газогону (TANAP).
Турецькі ЗМІ повідомили, що відповідно до спільного проекту газову трубу буде прокладено із шельфового газоконденсатного родовища Шах-Деніз на південному заході Каспійського моря через Грузію до Туреччини, а далі до Греції, Албанії й Італії. По новій газотранспортній магістралі в Туреччину плановано щорічно поставляти шість мільярдів кубометрів газу. Ще 10 мільярдів кубів азербайджанського блакитного палива доставлятимуть у країни Європи. Надалі потужність газогону може збільшитися до 31 мільярда кубометрів.
Виступаючи на церемонії початку будівництва TANAP, президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що Трансанатолійський газогін «не є альтернативою жодному іншому енергетичному проекту». «Ми плануємо перетворити Туреччину в центр розподілу енергоресурсів. 1800 кілометрів газогону, які пройдуть по двадцятьох наших провінціях, зроблять великий внесок у їх розвиток, створять тисячі робочих місць. Крім нас, він потрібен і багатьом країнам Європи», — сказав президент Туреччини.
Президент Азербайджану Ільхам Алієв повідомив, що, за уточненими даними, запаси газу в Шах-Денізе становлять 2,6 трильйона кубометрів, але геологи упевнені — його там удвічі більше. Він нагадав, що договір про реалізацію проекту TANAP було підписано в 2011 році, а у вересні 2014 року покладено початок «Південному газовому коридору». За словами Ільхама Алієва, цей проект є і початком нового формату тристоронньої економічної співпраці в євразійському просторі. «Сьогодні ми розширюємо формат: до реалізації цього проекту підключаються Греція, Болгарія, інші країни Балкан. Румунія й Угорщина також можуть приєднатися до його реалізації, бо ресурси і пропускна спроможність «Південного газового коридору» будуть великі», — заявив президент Азербайджану.
Прокладання газогону TANAP планується закінчити 2018 року. Потім Трансанатолійський трубопровід з’єднається із Трансадріатичним, яким каспійський газ піде до Європи. У Брюсселі TANAP розглядають як одну зі складових проекту «Південний газовий коридор», по якому природний газ із Каспійського родовища повинен піти в обхід Росії до Європи. Це значно знизить залежність багатьох балканських країн від поставок російського газу та виб’є ґрунт з-під ніг тих, хто блакитне паливо з товару перетворив на механізм політичного шантажу та тиску на уряди багатьох європейських країн.