У селі Головниця, що в Корецькому районі на Рівненщині, до весни готуються заздалегідь: жінки перебирають сіянку, щоб уже в квітні мати зелену цибулю, чоловіки готують до посівної ячмінь. А ще тут пророщують картоплю і вже на початку червня мають її перший урожай.

Василь Сенчук (на знімку) радить для посадки відбирати лише здорові бульби середнього розміру, які мають багато вічок. Каже, від цього залежить врожайність. Розкладає насіннєву картоплю у неглибокі ящики в два шари за 30—40 днів до посадки. Ставить їх там, де є багато сонячного світла. Температура в приміщенні має бути не менше 10—12 градусів.
Ранню картоплю Сенчуки садять вручну, щоб не пошкодити зелені листочки, які з’являються під час пророщування. Завдяки цьому вона сходить на 10—12 днів раніше, ніж та, що зберігається в погребі, а відтак і копати її починають раніше на півмісяця. Традиційно садять високоврожайні сорти «Рокко», «Беларосу», «Аладдін», «Рогнеду».
Чи не в кожної господині з Головниці є й своя сіянка. Висаджують її в ґрунт лише після того, як посортують за розмірами, щоб сходи були рівними. Після того як цибульку посортують, обов’язково її прогрівають 2—3 дні. А перед посадкою замочують у розчині води й добрива.

75-річний Анатолій Омельчук разом із дружиною Марією (на знімку) теж ретельно підходять до посівної. Вони пораються біля насіння ячменю, яким засівають півгектара.
— На таку площу потрібно 200 кілограмів зерна, — каже Анатолій Олександрович.
Розповідає, як його батько колись обробляв посівний матеріал сухим вапном, щоб ячмінь не заражався сажковими хворобами, і врожай вирощував екологічно чистий.

Гоща 
Рівненської області.

Фото автора.