Товариш, який працював на Кубі, розповідав, що кубинці гидують червоними плодами помідорів, презирливо називаючи їх томато. А от недозрілими — залюбки ласують. 
А даремно! Бо останніми десятиріччями у світі активно досліджують цілющі властивості червоного пігменту томатів — лікопіну. Систематичне вживання овочів та фруктів, багатих на лікопін, знижує ризик захворювань на рак простати, легень, товстої кишки. Крім того, лікопін зменшує ризик серцевих недуг, поліпшує розумовий стан людей похилого віку, перешкоджає втраті гостроти зору. І цей перелік не остаточний.
Лікопін відносять до каротиноїдів з особливо вираженими антиоксидантними властивостями, що і пояснює його корисні властивості щодо зменшення ризику виникнення онкологічних захворювань. Лікопіну багато у червоних та жовто-червоних плодах, таких як кавун, гарбуз, гуава, морква, червоний перець тощо. Багато його навіть у червоному осінньому листі. Взагалі, червоний колір лікопіну — це колір любові, радості й краси.
А основне джерело лікопіну для нас — помідори. І що червоніші, то ліпше. Причому цілющі властивості зберігаються і в продуктах переробки томатів: пастах, соках, соусах, кетчупі. Корисно вживати томати з оливковою олією, яка поліпшує засвоєння лікопіну. Вчені підрахували профілактичну норму вживання лікопіну — півтора кілограма на тиждень. Насправді це не дуже й багато — лише 2—3 склянки томатного соку на добу.
А тепер до діжки меду додам ложечку дьогтю. Як стверджують вчені, жодні цілющі еліксири не допоможуть, якщо людина не спроможна впоратися із надмірною вагою, не веде активний спосіб життя і не здатна вгамувати пристрасті до шкідливих звичок.

Фотоетюд Анастасії СИРОТКІНОЇ.