Переробне та два машинобудівні підприємства Полтавщини відвідала делегація представників Північно-Казахстанської області Казахстану.

В її складі були управлінці й підприємці, які займаються переробкою сільськогосподарської продукції. Тож у Полтаві, Хоролі та Карлівці вони цікавилися спорідненими виробництвами, що виготовляють обладнання для м’ясокомбінатів і комбікормових заводів. Зокрема, у цехах ПАТ «Полтавамаш» гості побачили знайому їм ще з радянських часів продукцію, а також сучасні новинки.
За словами керівника делегації, заступника начальника управління індустріального розвитку адміністрації згаданої області Олександра Іваніщева, у Казахстані високо цінують якість і надійність техніки та обладнання, виготовлених давніми партнерами. За минулий рік з України тільки у Північно-Казахстанську область було завезено продукції на 19 мільйонів доларів. Однак сьогодні йдеться про необхідність поглиблення такої співпраці. Зокрема, про створення спільних підприємств, щоб нові робочі місця з’являлися й у Казахстані. Така модель відпрацьовується нині двома орієнтованими на виробництво сільгоспмашин підприємствами Хмільника та Петропавловська.
Не виключено, що підприємства започаткують і за участю полтавців. Адже, за словами голови правління ПАТ «Полтавамаш» Олександра Григоренка, очолюване ним підприємство, що експортує 87 відсотків своєї продукції, зациклюватися на російському ринку не збирається. Водночас казахстанський ринок залишається для полтавських машинобудівників одним із найперспективніших.
Полтавська область.

 


На знімку: гості з Казахстану оглядають продукцію ПАТ «Полтавамаш» у цеху підприємства.


Фото автора.