З 1 квітня тарифи на гаряче водопостачання та централізоване опалення зростуть — у середньому на 55 та 73 відсотки відповідно. Про це на брифінгу в столиці заявила Наталя Хоцянівська, начальник управління економіки систем життєзабезпечення Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Причина цього — нещодавній перегляд цін на газ та електрику. 
«У структурі тарифів на водо- і теплопостачання значну частку становлять енергоносії. Якщо переглядається ціна на них — має бути переглянуто вартість цих житлово-комунальних послуг. У структурі тарифу на теплову енергію частка природного газу становить 60 процентів. У структурі тарифу на водопостачання частка електроенергії наближається до 30 відсотків», — каже Н. Хоцянівська. За її словами, за тією ж логікою майже на 25 процентів мають піднятися ціни й на централізоване холодне водопостачання та водовідведення. Утім, припускає урядовець, це здорожчання можуть або відкласти, або зробити його менш істотним. Причина — на горизонті уже видніються вибори до місцевих органів влади.
Уберегти українців від зростання тарифів уряд уже вкотре обіцяє субсидіями. Для цього, як уже писав «Голос України», спростили систему надання цього виду допомоги й у бюджеті країни передбачили понад 24 мільярди гривень.
А от для злісних боржників уряд готує новацію. За останніми даними, українці за спожиті блага цивілізації заборгували понад 13 мільярдів гривень. «Міністерством регіонального розвитку було запропоновано внесення до закону про житлово-комунальні послуги змін, які передбачають запровадження пені за несвоєчасну сплату — 0,1 відсотка від суми неплатежу. Цей процент закладався як психологічний стимул, а не як економічна санкція. Наразі законопроект ще не розглянуто і рішення про це не ухвалено», — каже Н. Хоцянівська. Та чиновниця нагадує, що попри це і на сьогодні чинним законодавством передбачено досить широкий спектр можливих покарань для боржників, у тому числі стягнення коштів боржника, рухомого майна і навіть вилучення квартири, будинку та земельних ділянок.
Тим часом, поки одні урядовці думають над тим, як зібрати зі споживачів комунальних послуг гроші, інші навпаки шукають шляхи, як їм їх повернути. Дев’ятий місяць у столиці триває повірочна кампанія квартирних лічильників води. Від самого початку «Голос України» наголошував: згідно з вітчизняним законодавством, оплачувати процедуру повірки мають надавачі послуг холодного та гарячого водопостачання. Натомість житлово-експлуатаційні організації вимагали від споживачів платити за це. Минули місяці, десятки тисяч киян (понад 85 тисяч) за власні кошти повірили лічильники і тільки зараз нарешті столичні можновладці згадали про права споживачів житлово-комунальних послуг.
Чи через наближення виборів до міської ради, чи ж з інших причин, але: на одному з засідань Київради заступник міського голови — секретар Київради Олексій Резніков доручив поширити інформацію, що повірка квартирних лічильників гарячої та холодної води здійснюється надавачами послуг безплатно. «Антимонопольний комітет України підтримав позицію Олексія Резнікова щодо повірки лічильників», — бравурно повідомляє прес-служба Київради. І все було б гаразд, якби не одне «але»: ще у липні АМКУ з «метою недопущення перекладання на населення наслідків бездіяльності надавачів послуг» рекомендував КМДА вжити заходів щодо врегулювання питань, пов’язаних із повіркою квартирних засобів обліку води.
І те, що не зробили тоді, збираються «наверстувати» зараз: враховуючи те, що багато киян вже сплатили кошти за повірку лічильників (сплачено 3,6 мільйона гривень), міська влада вивчає механізм повернення цих коштів киянам. «Департаменту житлово-комунальної інфраструктури виконавчого органу Київради (КМДА) буде доручено виробити механізм разом із надавачами послуг, який дасть змогу «списати» оплату за повірку лічильників у рахунок надання послуг з водопостачання як так званий авансовий платіж», — цитує слова Олексія Резнікова прес-служба Київради. І який би передвиборчоагітаційний вигляд не мав цей жест столичних депутатів, та його можна тільки підтримати. Якщо справу буде доведено до кінця, це стане прецедентом, коли нарешті міська влада захистить права споживачів.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.