Президент України Петро Порошенко в інтерв’ю телеканалу Euronews заявив, що Росія перетворила Крим на військовий плацдарм. А це підвищує небезпеку повномасштабного конфлікту в Чорноморському регіоні.

Так, відповідаючи на запитання журналістів, чи є побоювання, що Крим стане військовим плацдармом, Порошенко відповів: «Він уже став військовим плацдармом і, наскільки я розумію, сам російський президент заявив про те, що вони розмістили там ракети, здатні нести ядерну зброю. І я думаю,.. що тут уже не йдеться про незалежність України чи суверенітет України над Кримом. Це вже відчутно підвищує небезпеку повномасштабного конфлікту в Чорноморському регіоні. Тому що ці ракети мають радіус дії 500 кілометрів і можуть легко дістатися території кількох країн—членів НАТО, і на це повинна бути певна реакція».
Наголосив глава держави і на ще одній проблемі Криму — гуманітарній ситуації. «Це брутальне порушення прав людини. Історичний народ Криму, кримські татари, з населенням понад 300 тисяч людей, перебувають під жорстким тиском. Лідери цього народу або під арештом у в’язницях Росії, або, як за часів Сталіна, їм заборонено в’їзд до Криму», — сказав він.
Водночас, відповідаючи на запитання, як Президент бачить подальшу співпрацю з Євросоюзом щодо врегулювання конфлікту в Україні та на які кроки з боку європейських лідерів він чекає, Петро Порошенко зауважив: «Ми очікуємо, що ЄС збереже єдність. Що весь світ продемонструє єдність зі Сполученими Штатами, Канадою, Японією, Австралією, Швейцарією... Ми очікуємо на дуже сильну заяву на адресу Росії, що в разі, якщо вона не дотримуватиметься Мінських домовленостей і не звільнить Крим, санкції продовжать або й розширять».

ДУМКИ З ПРИВОДУ

Юлій МАМЧУР (під час анексії Криму — командир 204-ї бригади тактичної авіації, дислокованої в АР Крим, військовий льотчик, полковник Повітряних Сил Збройних Сил України):
— Поки не вирішимо питання сходу України, Крим буде на другій сходинці. Вважаю можливість повернення Криму Україні реальною. У будь-якій справі є два шляхи розв’язання питання: дипломатичний або військовий. Військовими методами вирішити це питання вже неможливо, бо те угруповання військ, яке створено в Криму, — це такий собі «непотопляємий авіаносець», півострів Крим перетворили на острів. Тому військового розв’язання питання Криму немає. Тільки зміна влади у Росії дасть нам більше шансів на те, щоб повернути Крим. Бо Крим є територією України, Крим окупували незаконно, застосовуючи зброю та спецпідрозділи, провели референдум, який не визнано жодною країною. Але Україна має ритмічно і послідовно працювати — подавати до міжнародних судів на всі випадки окупації. Тільки системними діями безпосередньо разом з європейською спільнотою, разом із міжнародними організаціями ми можемо тиснути.
Сергій КУНІЦИН (у 1998—2005 роках — голова Ради міністрів АР Крим, 2006—2010 роки — голова Севастопольської МДА, у 2010-му — постійний представник Президента України в АР Крим:
— У мене вже мозоль на язику від того, що повторюю: потрібен орган центральної виконавчої влади у Кабінеті Міністрів, і бажано — віце-прем’єр, який займався б окупованими територіями — Кримом, Севастополем, Донбасом. Бо нині в нас діє якийсь департамент, але що він робить? Мільйон біженців із Донбасу, сотні тисяч українців у Криму. Якщо хочемо повернути Крим, то треба, щоб люди там відчували, що вони не покинуті. Має бути державна програма, затверджена Радою національної безпеки та оборони, в якій повинні бути виписані питання не тільки компетенції уряду, МЗС, а й спецслужб, інформаційної політики. Головна проблема — відсутність центрального органу влади зі спеціальним статусом. А Верховна Рада не може підміняти виконавчу владу, бо проблеми Криму на 90 відсотків — це проблеми виконавчої влади. Якщо потрібно прийняти якісь закони, постанови — інша справа. Ось нині депутати із групи «Крим» ініціювали і прийняли постанову про звернення до голови ОБСЄ про порушення прав людини у Криму та Севастополі. Те, що ми можемо, — робимо. Створили депутатську групу, але це справи «любительські». А потрібні — професійні. Тоді буде шанс. Але я вірю, що Крим повернеться до України. Як я можу не вірити, коли мою малу батьківщину забрали. Вірити в перемогу — це вже наполовину перемогти. Є такий вислів.
Анатолій МАТВІЄНКО (голова Ради міністрів Криму у 2005 році):
— Ось маєте проблему зі здоров’ям одного органу, а потім почнеться проблема з іншим органом, і про першу забуваєте. Точно так само діє Росія, створивши нам проблему так званого сухопутного коридору до Криму, який вони хочуть реалізувати, розвалити Україну. Справді, є реальна війна, реальна окупація східних територій, замахи і бажання захопити українську територію ще, тому проблема Криму відійшла на другий план. Але це неправильно, бо ці дві проблеми взаємопов’язані й про них треба говорити завжди. Маємо говорити про анексію Криму з точки зору міжнародного права і Гельсінських угод, що це українська територія, моніторити дії Росії та оскаржувати їх. Проблему територіальної цілісності можна розв’язати тільки у правовий спосіб — це загальноукраїнський референдум про те, чи є Крим українським, чи громадяни України вважають, що Крим може бути передано Росії.  Загальнонаціональний, а не кримський референдум — лише це правовий вихід із тупого військового проти-
стояння, читайте — війни з Україною.


Анна ШЕВЧЕНКО.