За словами голови Одеської облдержадміністрації Ігоря Палиці, Генеральною прокуратурою поновлено слідчі дії стосовно почесного громадянина Одеси та Одеської області народного депутата Сергія Ківалова (135-й Приморський виборчий округ).
У середу І. Палицю викликали до Генпрокуратури як свідка. Приводом стала стаття «Час готувати Конституцію для Одещини», опублікована С. Ківаловим у щотижневику «2000» у лютому минулого року. У ній доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист, президент Одеської юридичної академії, голова Комітету з питань верховенства права і правосуддя (на момент публікації) після «доволі вільного трактування історичних фактів закликає громадян здійснювати дії з метою зміни кордонів території або державного кордону України», — сказано в заяві глави області, розповсюдженій прес-службою ОДА. Як приклад наводиться така цитата С. Ківалова: «В ідеалі — це конституційна автономія із центром в Одесі й повноваженнями не менше, ніж в Автономній Республіці Крим, а в ключових питаннях — ширшими...».
І. Палиця просив Генпрокуратуру провести перевірку дій С. Ківалова на предмет наявності в них ознак публічних закликів до зміни конституційного ладу й зазіхання на територіальну цілісність нашої країни, фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни або скинення конституційного ладу або захоплення державної влади.


P.S. Наступного дня після поширення цієї інформації Сергій Ківалов на своїй сторінці у Фейсбуці назвав такі заяви «весняним загостренням», що прогресує в І. Палиці, який «цинічно і примітивно набрехав усім ЗМІ». За словами народного депутата, обласного чиновника справді викликали до Генпрокуратури, але зовсім в іншій справі — у зв’язку з розслідуванням кримінальної справи стосовно розкрадання нафтопродуктів. «І в цій справі він проходить далеко не свідком», — стверджує С. Ківалов. Він також нагадав про схеми контрабанди на одеській митниці, у справі яких І. Палиця також фігурує. «Так, намагаючись приховати свій кримінал, обласний чиновник, який за Януковича перебував у фракції Партії регіонів, намагається «перевести стрілки», — стверджує почесний одесит. «Змушений засмутити губернатора, — каже він, — але в Генеральній прокуратурі України немає ніякої «поновленої за заявою Палиці» справи проти мене за статтю в газеті».
У Генпрокуратурі для того, щоб прокоментувати ситуацію, попросили звернутися із журналістським запитом, на який пообіцяли відповісти впродовж п’яти днів.