Україна де-факто стає ядерною державою, оскільки Росія перекидає в Крим ракети «Іскандер» та інше озброєння з ядерним потенціалом. Це заявив лідер кримських татар Мустафа Джемілєв під час спеціального засідання Ради Безпеки ООН, під час якого обговорювалася ситуація з дотриманням прав людини на півострові. Засідання скликали з ініціативи Литви за так званою формулою Аррія, яка передбачає участь у ньому не тільки членів Радбезу, а й представників інших відомств та організацій. Під час виступу М. Джемілєв зауважив: «Для нас дуже важливо, щоб тема Криму — визволення від окупації — завжди була в центрі уваги міжнародної спільноти».
Глава кримських татар повідомив, що за нового режиму масово порушуються права людини і «найжорстокіших переслідувань зазнають саме ті, хто висловлюється проти російської окупації Криму і за повернення його до складу України». Москві не вдалося «підібрати свого Рамзана Кадирова», тому вона вдається до репресій, підсумував Джемілєв.
Кримську зустріч проігнорували Росія, Китай, Венесуела та Ангола. Натомість РФ зініціювала закрите засідання РБ ООН, щоб звинуватити Україну у зриві виконання Мінських домовленостей-2. «Росія завжди дуже швидко виступає з критикою України, закидаючи їй порушення прав людини, проте повністю ігнорує порушення прав людини під своїм контролем або управлінням», — прокоментувала постпред Литви при ООН Раймонда Мурмокайте нинішні дипломатичні маневри РФ в ООН.