Литва розчарована рішенням ОБСЄ заборонити проведення виставки, присвяченої річниці окупації та анексії Криму.
Представники України та Литви планували організувати у конференц-центрі ОБСЄ у Відні виставку фотографій колишнього посла Литовської Республіки в Україні Пятраса Вайтекунаса. Проте відкрити експозицію так і не вдалося.
«Ми здивовані, що головуюча в ОБСЄ Сербія та лідери ОБСЄ не дали дозвіл на проведення такого заходу в організації, метою якої є захист прав людини та принципів демократії і верховенства права. Це перший випадок в історії ОБСЄ, коли виставку, яка мала би привернути увагу до серйозних порушень прав людини, заборонено», — йдеться у прес-релізі МЗС Литви.
Посол Литви в ОБСЄ Гедрюс Чеколіс наголосив: «Неприпустимо, щоб уся організація ставала заручниками бажань Росії» та закликав до відкритості обговорення злочинів Кремля проти України.
Нагадаємо, що колишній посол Литви Пятрас Вайтекунас перебував у Криму під час окупації півострова у березні 2014 року. Він став свідком захоплення державних будівель, появи чужоземної військової техніки та «зелених чоловічків» без розпізнавальних знаків. Також він закадрував для історії багатотисячні мітинги мешканців за єдність Криму з Україною. Ці знімки цілком суперечать пропагандистській версії Москви про добровільне приєднання півострова до Росії.

Вільнюс.