Днями Перший заступник Голови Верховної Ради України Андрій Парубій зустрівся з Верховним Комісаром ОБСЄ у справах національних меншин Астрід Торс.
На початку зустрічі А. Парубій подякував ОБСЄ за потужну підтримку України, зокрема, експертну, і сприяння врегулюванню ситуації на сході України, яка є складною через агресію з боку Росії. «Ваші експертні рекомендації дозволяють нам відчути, що ми на правильному шляху», — підкреслив А. Парубій.
Перший заступник Голови Верховної Ради поінформував про реформи, які здійснюються у нашій державі, зазначивши, що «стратегічним напрямом» визначена боротьба з корупцією. За його словами, нова українська влада розпочала серйозні реформи у судовій системі, правоохоронній системі, готується потужна реформа місцевого самоврядування. Він запевнив, що в Україні є «велика політична воля» до здійснення реформ.
«Ця реформа буде системною і передбачатиме зміни до багатьох законів», — сказав Перший заступник Голови Верховної Ради, і нагадав, що крайній термін проведення реформи місцевого самоврядування — осінь цього року, адже «нові місцеві вибори мають відбутися за новим законом».
У цьому контексті Перший заступник Голови Верховної Ради поінформував, що він очолює експертну групу, яка займається питанням розробки змін до виборчого законодавства. «Я є прихильником регіональних відкритих виборчих списків», — зазначив він.
Як позитив А. Парубій назвав те, що Конституційну комісію глава держави запропонував очолити Голові Верховної Ради. «Маємо величезний позитив, бо спікер є хорошим експертом у питаннях місцевого самоврядування, оскільки був мером великого міста і здійснив там численні перетворення», — нагадав він, і висловив переконання, що Конституційна комісія на чолі з В. Гройсманом стане «консолідованим майданчиком для здійснення конституційної реформи».
Своєю чергою, пані А. Торс нагадала, що дуже важливими для здійснення конституційної реформи є висновки Венеціанської комісії.
Верховний Комісар ОБСЄ у справах національних меншин заявила, що вибори завжди у центрі уваги ОБСЄ, і ОБСЄ «уважно стежить за їх перебігом». При цьому вона висловила побажання, аби при зміні територіальних меж громад і, відповідно, територіальних округів не були порушені інтереси національних меншин.
Пані А. Торс побажала успіху нашій державі у здійсненні «амбітних планів, які мають втілитися у короткі терміни». Вона запевнила, що офіс Верховного Комісара стежить за розвитком подій в Україні та заявила про готовність надавати подальшу допомогу і рекомендації.

Прес-служба Верховної Ради України.