Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман та Президент Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган під час зустрічі у п’ятницю обговорили питання щодо активізації та поглиблення двосторонніх міжпарламентських взаємин.
«Український парламент буде надійним партнером турецьких колег у рішеннях, які дозволять найефективніше використати потенціал нашої співпраці», — сказав В. Гройсман.
Своєю чергою, Президент Турецької Республіки високо оцінив рівень двосторонньої україно-турецької міжпарламентської співпраці, зокрема, у міжнародних парламентських організаціях. «Для нас окрему гордість становить наша співпраця у ПАРЄ та ОБСЄ. Це є відображенням волі до розвитку наших взаємин», — заявив пан Р. Т. Ердоган.

Голова Верховної Ради підкреслив, що до групи дружби з Туреччиною в українському парламенті увійшли 42 депутати, і назвав її «добрим містком для посилення взаємодії між нашими парламентами».
Сторони також обговорили ситуацію, пов’язану з військовою агресією Російської Федерації проти України. В. Гройсман подякував Президентові Туреччини за підтримку територіальної цілісності України та висловив переконання, що врегулюванню конфлікту сприятиме підвищення обороноздатності нашої держави.
«Ми хочемо миру. Водночас ми обстоюватимемо нашу територіальну цілісність», — заявив керівник парламенту.
В. Гройсман також зазначив, що 
Україна прагне повернути до нормального життя тих громадян, які залишилися на окупованих територіях, 
зокрема, кримських татар, наголосивши, що нині окупаційна влада обмежує їх у правах, повідомив прес-секретар Голови Верховної Ради.
Своєю чергою, пан Р. Т. Ердоган зазначив, що Туреччина «дуже уважно стежить за подіями у Криму та на Донбасі». «Не може бути жодних спекуляцій щодо територіальної цілісності України», — підкреслив він.
Крім того, Президент Турецької Республіки також висловився за посилення співпраці у сфері ВПК, зазначивши, що під час візиту турецької делегації в Україну були проведені «необхідні переговори». «Ми хочемо об’єднати досвід Туреччини і України у цій сфері», — зазначив він.


***

У п’ятницю, 20 березня, із Президентом Турецької Республіки Р. Т. Ердоганом також зустрівся Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк. Під час зустрічі сторони обговорили питання безпекової ситуації в Україні, пріоритети щодо протидії російській агресії, а також актуальні питання двостороннього співробітництва, зокрема, в торговельно-економічній, енергетичній та військово-технічній сферах.

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман та Президент Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.