Антикорупційна реформа набирає обертів. Наразі маємо змогу спостерігати тривалий процес формування державних органів, спеціально уповноважених на боротьбу з корупцією, обрання їх керівників, написання нових законів і програм. Утім, на антикорупційному фронті з’являються і перші «високі хвилі».

Антикорупційне бюро і агентство


Минулого тижня Кабінет Міністрів з подачі Мін’юсту створив Національне агентство з питань запобігання корупції. Ще один антикорупційний орган — національне агентство — діятиме разом із Національним антикорупційним бюро, яке створюється паралельно. Діяльність антикорупційного агентства передбачено Законом «Про запобігання корупції», ухваленим парламентом у жовтні 2014-го. Наступного тижня уряд має затвердити положення про агентство, його штатну структуру. Відповідно до закону, члени агентства призначаються на посади Кабміном строком на чотири роки за результатами конкурсу. За словами міністра юстиції Павла Петренка, головним завданням новоствореного антикорупційного агентства стане запровадження до кінця поточного року електронної системи декларування майна держчиновниками, яку розробляють за технічної підтримки Світового банку, ПРООН і ЄС. У Мін’юсті вже написали програму боротьби з корупцією, яку найближчим часом передадуть на затвердження уряду, а до Верховної Ради — пакет урядових законопроектів з проведення конкурсу, регламенту конкурсної комісії та формування громадської ради при антикорупційному агентстві.
На фінішну пряму вийшов процес обрання директора Національного антикорупційного бюро: конкурсна комісія рейтинговим голосуванням визначила чотирьох кандидатів на посаду його голови, які вже пройшли останній етап відбору — спеціальну перевірку. Це кандидати, які у другому турі співбесіди набрали найбільше голосів членів комісії — п’ять і більше: народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Віктор Чумак (7 голосів), приватний адвокат Артем Ситник (6 голосів), Яків Варічев, колишній слідчий Генпрокуратури з особливо важливих справ, нині адвокат, і Микола Сірий, старший науковий співробітник Інституту держави і права ім. Корецького НАН України (по 5 голосів). За словами секретаря Комітету Верховної Ради з питань протидії та запобігання корупції Дмитра Добродомова (фракція «Блок Петра Порошенка»), найближчими днями двох-трьох кандидатів представлять на розгляд Президенту і протягом десяти днів буде призначено директора Антикорупційного бюро, що є одним із важливих пунктів виконання коаліційної угоди. Однак в адміністрації Президента прогнозують, що Антикорупційне бюро розпочне розслідування особливо резонансних справ не раніше 10 липня.
Тим часом у парламенті триває розробка разом із іноземними експертами нового законопроекту про Рахункову палату — фактично перетворення її на аудиторську палату. «Потрібно взяти під свій контроль державні кошти, вже не кажучи про кошти від Європи, — прокоментував Д. Добродомов. — Ми б’ємося за гроші МВФ, а міжнародні експерти кажуть, що нам потрібно встановити мало не прямий контроль за цими коштами, бо вони мають підозру, що частину з них розкрадають».


Про хід реформ — в Інтернеті


В адміністрації Президента створили оновлений сайт про процес втілення реформ у державі: reforms.іn.ua. На сайті публікується інформація про 18 пріоритетних напрямів реформ: відповідальні за реформи, контакти координаторів, склад цільових команд реформ, нормативні документи та ключові програмні документи. Окрім цього, на сайті розміщено всі матеріали, що розглядаються на засіданнях Нацради реформ, та протоколи засідань. На сайті також є зворотний зв’язок: можна залишити коментар на кожну реформу чи написати листа до оргкомітету Нацради реформ.
Раніше в адміністрації Президента запустили ще один проект — «електронну систему державних закупівель», через який проводяться онлайн-заявки на електронні тендери та державні торги, можна спостерігати за перебігом аукціонів та їх переможцями.


А чи був хлопчик?


Допоки в адміністрації Президента та уряді створюють нові державні структури і сайти та рапортують про успіхи у боротьбі з корупцією, у стінах парламенту «вибухнув» новий корупційний скандал.
Екс-голова Державної фінінспекції Микола Гордієнко, відсторонений від посади, на брифінгу у Верховній Раді заявив, що Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк... «очолив корупційні схеми Януковича—Азарова». За словами Гордієнка, Держфінінспекція провела чотири тисячі ревізійних перевірок, під час яких виявили фактів корупції на понад 7,58 мільярда гривень. Зокрема, йдеться про перевірки «ЕнергоАтома», «АтомКомплекту» та всіх вітчизняних АЕС. Колишній посадовець стверджував, що його було відсторонено від виконання службових обов’язків саме для того, щоб не було підбито підсумків перевірок. Тоді як А. Яценюк мотивував відсторонення від посади М. Гордієнка «необ’єктивністю проведення фінансової перевірки, зловживанням фінансових інспекторів під час проведення аудиту великих державних компаній і відсутністю дієвого контролю за державними коштами та майном».
У Верховній Раді пообіцяли тримати це питання на контролі. Міжфракційне депутатське об’єднання «Єврооптимісти» провело зустріч із Миколою Гордієнком і має намір передати результати ревізії до Генпрокуратури, повідомив «Голосу України» секретар антикорупційного парламентського комітету Д. Добродомов. За його словами, Комітет з питань запобігання та протидії корупції також ініціюватиме заслуховування цього питання на своєму засіданні та створення ТСК.


І в «районці» можна вилікуватися


Минулого тижня голова антикорупційного комітету Верховної Ради Єгор Соболєв (фракція «Самопоміч») потрапив по «швидкій» до чергової лікарні у Мінському районі Києва з апендицитом. І, як зізнався депутат на своїй сторінці у Фейсбуці, був «приємно вражений станом лікарні і ставленням лікарів». За словами Є. Соболєва, після обрання до парламенту він вирішив не користуватися ані державною машиною, ані спецлікарнею для чиновників «Феофанія», тому «швидка» завезла його до чергової районної лікарні. За словами Соболєва, у медзакладі він лікарям нічого не платив, витратив на ліки майже півтори тисячі гривень. Після власних спостережень за звичайною столичною лікарнею парламентарій поділився з користувачами соцмережі власним «рецептом» того, як можна подолати корупцію в медицині: «Зробити лікарні державними підприємствами, щоб ними керували менеджери; зробити державну страхову медицину, щоб гроші за пацієнтом потрапляли до лікарні, куди він потрапив; поставити платню медперсоналу в залежність від кількості наданих послуг, і охорона здоров’я теж почне одужувати».

Дослівно 

Заступник міністра юстиції України Гія ГЕЦАДЗЕ:


— У майбутньому система електронного декларування майна державних службовців стане реальним механізмом контролю суспільства над державними службовцями: користуючись інформацією з цих баз даних, представники громадянського суспільства і ЗМІ зможуть мати більше інформації про чиновників, а отже, бачити реальну картину і проводити на її основі аналіз і розслідування.

Цитата

«Корупція — це політична воля. Якщо чиновники переконаються, що є політична воля і санкції, що покарання неминуче піде, то перестануть займатися корупцією. А зараз корупція повсюди, бо безкарна».


Хіларі Клінтон.