Національне агентство Румунії з регламентування в енергетиці заявило, що з квітня 2015 року країна відмовляється від імпорту природного газу з Росії. У наступні місяці потреби населення і промисловості повністю покриватимуться за рахунок внутрішніх ресурсів. Інформаційний портал economіca. net повідомив, що в останні три роки Румунія закуповувала майже 400 мільйонів кубічних метрів блакитного палива в Росії, а всього їй було потрібно на рік 10-11 мільярдів кубів. Раніше російський імпорт газу становив близько 30 відсотків.

Керівник Національного агентства Румунії з регламентування в енергетиці Нікулає Хаврілеца поінформував журналістів про те, що припинення закупівель російського газу стало можливим після зниження його споживання промисловими підприємствами та завдяки інвестиціям, вкладеним у підвищення енергоефективності.
До речі, на саміті Євросоюзу, який завершився минулої п’ятниці, було прийнято концепцію створення Енергетичного союзу. Це — найжорсткіша ініціатива ЄС після схвалення 2009 року Третього енергопакета, що створив масу проблем для Росії. Концепція передбачає, що Єврокомісія одержить право прямо впливати на комерційні угоди про поставки газу, у тому числі на контракти «Газпрому», що може викликати додаткове погіршення позицій монополії в Європі. Перший досвід втручання в комерційні переговори ЄК уже отримала в ході газового конфлікту Росії та України, і ситуація складається аж ніяк не на користь «Газпрому».