Під час травневого cаміту у Ризі українська влада сподівається отримати позитивне рішення Європейського Союзу щодо скасування віз для наших громадян. Принаймні, саме такі оптимістичні прогнози неодноразово лунали із уст урядовців. Утім, експерти, не обтяжені політичними обіцянками, у своїх оцінках cтриманіші. Переконані: аби заплановане здійснилося, доведеться ще чимало попрацювати.

— Уже сьогодні потрібно проводити ґрунтовну роботу із представниками країн-членів ЄС, Ради ЄС з тим, щоб таку політичну підтримку (спрощення візового режиму) було надано, — зізналася під час прес-конференції у столиці Ірина Сушко, керівник громадської організації «Європа без бар’єрів», яка нещодавно повернулась із Єревана, де саме відбувалася сесія Парламентської асамблеї «Євронест».
Для того щоб у Ризі було надано, як мінімум, позитивний сигнал, потрібно не тільки активно обстоювати інтереси України у перемовинах із європейськими партнерами, а і виконати технічні завдання, через які і лежить шлях до лібералізації візового режиму з ЄС. «І не лише через те, що ми прагнемо отримати вільний доступ до Шенгенської зони. А перш за все тому, що план дій з візової лібералізації — це дороговказ до втілення дуже важливих реформ», — каже Ірина Сушко.
Експерти «Європи без бар’єрів» проаналізували виконання Україною другої фази плану дій щодо візової лібералізації. Вердикт: усі «домашні завдання», необхідні для скасування віз, досі не виконані. Серед кроків, які все ще потрібно здійснити: удосконалення процедури запобігання використання підроблених паспортів, спрощення зняття депутатської недоторканності, обмеження привілеїв і імунітетів суддів та прокурорів, внесення змін до Трудового кодексу для забезпечення рівності прав громадян за всіма ознаками тощо. «Величезний блок питань — громадський порядок та безпека, боротьба з корупцією. З одного боку, ми констатуємо, що було зроблено справді багато: підготовлено необхідну законодавчу базу, яка кілька разів проходила «фільтри» з боку міжнародних експертів, фактично запущено дві інституції, що мають здійснювати превентивні заходи у боротьбі з корупцією. Але цього замало. Нам потрібно показати реальний прогрес», — каже Ірина Сушко. І головне — самі українці мають підтвердити, що у цих напрямках відбуваються зрушення на краще.
Однак, переконана експерт, навіть за умов цілковитого виконання критеріїв другої фази, на заваді позитивному рішенню про скасування віз для українців може стати війна на сході. А тому сьогодні все залежить від того, наскільки інтенсивно українська влада та громадянське суспільство попрацює з країнами-членами ЄС.
Тим часом, ЗМІ з посиланням на «Радіо Польщі» поширили новину: Європейський Союз поки що не має наміру скасовувати візовий режим з Україною. Начебто у проекті декларації саміту Східного партнерства, який відбудеться в травні 2015 р. в Ризі, не йдеться про укладення візової угоди ЄС з Україною. Згідно з документом, прогрес у реалізації безвізового режиму залежить від проведених в Україні реформ.