У неділю у Франції відбувся перший тур місцевих виборів, який вивів у лідери консервативний «Союз за народний рух», партію екс-президента Ніколя Саркозі. Консерватори набрали 32 відсотки і випередили праворадикальний пропутінський «Національний фронт», якому соціологи обіцяли перемогу під час попередніх опитувань. Фронт Марі Ле Пен набрав 25 відсотків, що трохи більше, ніж у нинішньої партії влади — Соціалістичної (21 відсоток). Це ще не остаточні результати. За тиждень відбудеться другий тур, де змагатимуться кандидати, що не змогли здобути вирішальну підтримку з першого разу. Проте вже зрозуміло, що загальна картина зміниться мало.
Отже, очолює переможців політична сила Саркозі, який свого часу заявив, що анексія Криму є законною. Істотно зросте вплив промосковського «Нацфронту», де не приховують, що отримують фінансову підтримку з Росії, а лідера партії Марі Ле Пен називають чи не найвідданішим лобістом інтересів Путіна в Євросоюзі. При цьому французькі експерти вважають, що на результати місцевих виборів істотно впливають зовсім не міжнародні події. У такий спосіб французи висловили свої розчарування владі і її здатності розв’язувати економічні та соціальні проблеми всередині країни. 
Утім, переможець Ніколя Саркозі уже виступив із заявою, зміст якої націоналістів не втішить: «Звертаюся до тих, хто голосував за праворадикальний «Національний фронт». Ми розуміємо ваше розчарування. Однак економічна програма цієї партії така само, як у нас. Скажу лише — ультраправі — не розв’яжуть проблем Франції. Навпаки — ускладнять становище. Саме тому ми не будемо домовлятися з лідерами «Національного фронту» ні на національному, ні на місцевому рівнях», — наголосив він. Можливо, після повернення влади, хоча б на місцевому рівні, Ніколя Саркозі може стати стриманішим і в оцінках подій в Криму та на Донбасі. Відомо, що більшість його однопартійців не схвалили одіозну заяву екс-президента.
Залишається також додати, що участь у голосуванні взяло менш як 50 відсотків виборців. У Франції традиційно вибори ігнорують ті, кого нинішня політика цілком влаштовує.