Учора народні депутати Ірина Геращенко, Ірина Луценко, Світлана Заліщук та Марія Іонова отримали відзнаки гендерної рівноваги в номінації «За співпрацю влади і громадянського суспільства на шляху просування гендерної рівності (59-та сесія Комісії ООН зі становища жінок)». Заступники міністра закордонних справ Сергій Кислиця та міністра соціальної політики з питань європейської інтеграції Сергій Устименко отримали відзнаку «Гендерна рівновага. Весна 2015».
«Цю нагороду ми вручаємо вже шість років, але вперше її отримують представники органів влади. Це крок вперед, і він свідчить про серйозний поступ до стандартів рівності і недискримінації в Україні», — зазначила засновниця відзнаки голова громадської організації «Інформаційно-консультативний жіночий центр» Олена Суслова.
У свою чергу Ірина Луценко наголосила: Україна сьогодні у своїй розбудові потребує участі особистості і немає значення чоловік це чи жінка. «Усе, що може принести особистість на благо нашої держави, має велике значення. Періоди Помаранчевої революції, Революції Гідності, війни на сході показали надзвичайно величезну роль насамперед чоловіків, але не менш важливу роль — патріотичність і жертовність — наших жінок, чого тільки вартує ситуація з Надією Савченко», — підкреслила народний обранець.
Світлана Заліщук нагадала, що кількість жінок у нинішньому парламенті порівняно з минулими скликаннями збільшилась на кілька відсотків. Майже третина з них пройшли до Верховної Ради за списками, і лише 2—3 відсотки — за мажоритарною системою.
Сергій Кислиця розповів, що нині, за різними оцінками, серед внутрішньо переміщених осіб приблизно 70 відсотків жінок. «Якщо урядовці не почнуть думати про їхню адаптацію вже сьогодні, то після конфлікту не буде сталого врегулювання», — наголосив він і додав, що не може бути гендерної рівності без урахування потреб чоловіків.

ДОВІДКА

Відзнака гендерної рівноваги започаткована у 2009 році ГО «Інформаційно-консультативний жіночий центр» і вручається двічі на рік. На її отримання можуть претендувати артефакти — ініціативи, вчинки, а також процеси, дії, телепрограми, відеокліпи, дослідження та особистості, які сприяють утвердженню гендерної рівності.

 

Народні депутати України Ірина Луценко (ліворуч) і Світлана Заліщук під час вручення відзнак гендерної рівноваги в номінації «За співпрацю влади та громадянського суспільства на шляху просування гендерної рівності 
(59-та сесія Комісії ООН зі становища жінок)».

 


Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.