Українські герої, які рік провели на фронті, мають повернутися до звичайного життя і навчитися мирно жити. Це величезна психологічна перебудова, і ми їм маємо допомогти, заявив Президент Петро Порошенко в інтерв’ю телеканалу «Інтер».
Глава держави зазначив: перед тими, хто повертається до мирного життя, постає чимало проблем — відновлення на роботі чи пошук нової, лікування та реабілітація. «Саме тому я провів нараду за участю Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, міністрів, голів ОДА, на якій поставив абсолютно чіткі завдання — починаючи від процедури видачі посвідчення учасника АТО, завершуючи прийняттям рішень про звільнення чи надання пільг у сплаті комунальних послуг», — сказав Президент.
Для потреб лікування та реабілітації воїнів ухвалено рішення про передачу в тимчасове користування профспілкових оздоровчих закладів Міністерству оборони. У парламент вже надійшов відповідний законопроект. Петро Порошенко зазначив, що тримає на особистому контролі виконання всіх доручень, які стосуються підтримки демобілізованих військовослужбовців—учасників АТО.
Проведення демобілізації стало можливим завдяки черговій хвилі мобілізації, зауважив очільник країни. Він відзначив зміну підходу до цього процесу, зокрема, до підготовки українських воїнів перед службою в зоні бойових дій — тепер вони проходять навчання у спеціалізованих центрах, отримують необхідне обмундирування, засоби захисту.
Відтепер демобілізовані військові формуватимуть першу чергу військового резерву, інформує прес-служба глави держави. «Кожен, хто має бойовий досвід, добре показав себе в боях, є справжнім патріотом, зараховується до першої черги військового резерву», — сказав Петро Порошенко, повідомивши, що відповідний законопроект вже подано до Верховної Ради.
За словами Президента, такий крок необхідний для посилення обороноздатності країни. Попри неухильне виконання Мінських домовленостей, прагнення мирного врегулювання ситуації, ми маємо бути готові до різних варіантів розвитку подій, до розгортання бойових дій у будь-який момент, наголосив він. Тоді українські герої за години зможуть повернутися у військові лави і зайняти визначену позицію в лінії оборони. Так ми «дуже швидко наростимо підрозділи на лінії оборони вдвічі, — прогнозує Президент. — У нас є і буде кому захищати Батьківщину».