Футбол. У п’ятницю на стадіоні «Рамон Санчес Пісгуан» у Севільї збірна Іспанії проведе відбірний матч Євро-2016 проти українців. У ці дні наша команда в Кончі-Заспі посилено готується до цієї вкрай важливої події.

За традицією зустріч з представниками ЗМІ провів наставник збірної України Михайло Фоменко (на знімку).
— Підготовка триває у звичному режимі: тренування, теоретичні заняття, бесіди з гравцями, — сказав тренер. — Викликали 25 гравців, але змушені були зробити заміну в процесі підготовки. Травмувався динамівець Сидорчук і замість нього лави збірної поповнив його одноклубник Рибалка. Мене дуже тішить той факт, що перенесено тур чемпіонату. Отож футболісти зуміють відновитися.
До речі, цей тур чемпіонату перенесли досить вдало. Річ у тім, що за календарем Прем’єр-ліга мала фінішувати наприкінці травня, і у «збірників» виникала б двотижнева пауза перед червневим поєдинком з Люксембургом. Завершивши чемпіонат, хлопці почали б думати про відпустку, відволікатися і сидіти без діла. А так паузу ліквідовано.
— Оцініть рівень форми ваших підопічних.
— Вони тренуються, зіграли вже достатньо матчів. Головне, що футболісти приїхали на збір здоровими. А з рештою питань розберемось у ході навчально-тренувального процесу.
— Як ви збираєтеся використовувати Рибалку? Можливо, не так, як у клубі?
— Якщо виконавця використовувати на незвичній для нього позиції, тоді від нього можна не дочекатися максимальної користі. Ми ще мало знайомі з Рибалкою, подивимося на нього в тренувальному процесі. Лише тоді вирішимо, як він зможе нам допомогти.
— Якої ви думки про нинішню збірну Іспанії?
— А що тут казати? Іспанці — одні з найкращих у Європі та світі. Це вже не та збірна, котра виступала в Бразилії на ЧС-2014. Вона жодним чином не страждає ані від психологічної, ані фізичної утоми. Чинні чемпіони континенту вже забули про те, що трапилося на бразильських стадіонах, і ставлять перед собою звичні завдання — вигравати все. Зважаючи на те, що ми граємо в гостях, зустріч буде дуже важкою для нас.
Але на поєдинки такого рівня не треба налаштовувати наших футболістів, усі все чудово розуміють. У нашій команді достатньо досвідчених гравців для проведення матчу такого рівня.
— А чи корисним для наших футболістів і вас стане вивчення поєдинку іспанців у нинішній кваліфікації проти Словаччини, який підопічні дель Боске програли?
— Так, ми переглянули цей матч. Але скажу відверто, що словакам тоді дуже поталанило. Однак ознайомившись із відеоматеріалом, виділили всі моменти, що стали в пригоді словакам.
Тепер такі часи, що проблеми відсутності інформації про суперника не існує. Є достатньо можливостей для отримання цих даних: ми дивимося за гравцями й у клубах, і в збірній, до того ж здійснюємо перегляд багатьох матчів. Тому немає жодних нюансів у грі суперника, на які ми не звертаємо уваги. Інформації про конкурента достатньо. На її підставі вибудовується підготовчий процес, проводиться багато бесід з хлопцями. А оцінка цієї роботи буде дана після того, як зіграємо матч. Але зрозуміло те, що для досягнення результату, треба бути агресивними та дисциплінованими.
— Кажуть, що Прем’єр-ліга звернулася до вас із проханням не викликати на матч із Латвією футболістів «Дніпра», щоб ті змогли раніше провести поєдинок найближчого туру чемпіонату й мати більше часу для підготовки до виїзного поєдинку Ліги Європи в Бельгії з клубом «Брюгге»?
— Так, звернення було. І ми дали позитивну відповідь. Якби матч із Латвією був турнірним, тоді й мови не могло бути про таке. Але враховуючи, що поєдинок контрольний, можна зважити на прохання деяких клубів і піти їм назустріч.

Фото ФФУ.