Неодноразово тернополяни виходили на пікети, протестуючи проти будівництва двоповерхового торговельного центру. Нова споруда закриє історичну будівлю вокзалу, а привокзальна площа стане внутрішнім двориком центру.

— Запланована споруда не має архітектурної цінності і спотворить історичну частину міста. Це питання не обговорювали ані з громадськістю, ані з архітекторами, — стверджує голова правління Тернопільської обласної організації Національної спілки архітекторів Олег Головчак.
Та думка місцевих архітекторів, у тому числі таких маститих, як Олег Головчак (він — автор багатьох оригінальних споруд), міську владу, схоже, не цікавить. Тут замовлення роблять архітекторам... з Івано-Франківська, Львова, Рівного: заплатили їм — вони і зробили. Тож обґрунтування на будівництво торговельного центру біля вокзалу давала приватна фірма зі Львова.
Першими почали протестувати проти будівництва мешканці сусіднього будинку за адресою вулиця Б. Хмельницького, 14. Їхній будинок — один із найстаріших у Тернополі. Та на їхні протести ніхто не зважає.
Замовником скандальної будови є КП «Підприємство матеріально-технічного забезпечення міської ради», виконавцем — приватне підприємство «Лідер Сервіс Груп». Це значиться на паспорті будови. Виконроб запевняє, що у нього є відповідні дозволи з підписами і печатками від 25 грудня 2014 року, тому роботи триватимуть.
Виходить, землю без жодних аукціонів віддають комунальному підприємству, а воно у свою чергу — приватній фірмі. Міському бюджету залишається дірка від бублика. Та поки суд та діло, роботи на об’єкті тривають. Окрім торговельного центру праворуч від привокзальної площі, заплановано звести такого ж близнюка ліворуч.
А днями на місці будівництва виявили людські кістки та іржаві патрони. На думку депутата міської ради, історика за фахом Олега Вітвіцького, знахідка, можливо, належить до часів Першої світової війни. Там, де знаходять поховання, не може бути й мови про подальше проведення будівельних робіт, вважає він. Співробітники державного підприємства «Подільська археологія» проводять на цьому місці розкопки. Знайдено ще одне поховання. За деякими даними, радянського солдата часів Другої світової. На жаль, перед початком робіт в історичній частині міста будівельні організації рідко звертаються до інспекції з охорони пам’яток.
Тим часом, попри виявлене поховання, на решті території продовжують вибирати ґрунт під фундамент. Журналістів за паркан не пускають. Щоправда, людські рештки обіцяють перепоховати на цвинтарі.
У прес-службі прокуратури області повідомили, що прокуратура Тернополя збирається через суд визнати недійсним інвестиційний договір щодо будівництва торговельного комплексу на вулиці Богдана Хмельницького. Позов перебуває на розгляді у господарському суді. Також прокуратура подала до суду позов з вимогою скасувати рішення міської ради та визнати недійсним договір оренди землі на вулиці Валовій, до речі, укладений заднім числом. Тут, у дворі житлового будинку, на клумбі хочуть розмістити торговельний павільйон. Про протести жителів будинку та громадськості «Голос України» писав наприкінці минулого року.
Тернопільська область.

 

За високим парканом триває скандальне будівництво.


Фото автора.