Ємен стоїть на межі громадянської війни. «Будь-яка сторона, що захоче підштовхнути країну у будь-який бік, відкриє шлях до затяжного конфлікту, який поєднає в собі сценарії Іраку, Лівії та Сирії», — вважає спеціальний посланець ООН у справах Ємену Джамаль Беномар. Таку думку він висловив після засідання Ради Безпеки ООН, присвяченого ситуації в цій країні.
Повстанці вже контролюють Таїз — третє за розміром місто Ємену. Наступною ціллю, вочевидь, стане портове місто Аден, де переховується чинний президент Ємену Абд Раббу Мансур Хаді. Після заяви Ради Безпеки лідер шиїтського руху «Аль-Хуті» закликав до мобілізації усіх воїнів та поклявся й надалі воювати проти урядових сил, повідомляє «Euronews». Водночас очільник «Аль-Хуті» пообіцяв помститися ісламістам, які взяли на себе відповідальність за нещодавні вибухи у підконтрольній шиїтським бойовикам Сані (столиці країни). У результаті теракту загинуло понад 130 осіб.
Учора Раббу Мансур Хаді закликав країни Перської затоки ввести війська. Його прохання озвучив міністр закордонних справ Ріяд Ясин. На думку президента, тільки вторгнення сунітських монархій може зупинити наступ шиїтських бойовиків. «Ми так само закликаємо ООН і міжнародне співтовариство оголосити повітряний простір Ємену зоною, забороненою для польотів, і спрямувати ВПС, які не дозволять «Аль-Хуті» користуватися захопленими ними аеродромами та авіабазами», — заявив міністр.