Реформи нового уряду Греції поки що не дають відчутних результатів. А тим часом, як пишуть місцеві ЗМІ, у країні закінчується готівка, що може призвести до катастрофічних наслідків уже 8 квітня. Переговори з Єврогрупою, які протягом останніх декількох місяців проводять і члени грецького кабміну, і прем’єр Алексіс Ципрас, поки що безрезультатні. Днями глава уряду відвідав з робочим візитом Німеччину — країну, яка жорсткіше за інших висловлюється з приводу нової політики Афін.
На зустрічі в Берліні Ципрас відмовився від вимог компенсації Німеччиною збитків, завданих у Другій світовій війні. У свою чергу канцлер Ангела Меркель зазначила, що не проти створення банку розвитку для надання підтримки країні, однак про конкретні обіцянки не йдеться. Рішення про надання подальшої фінансової допомоги Греції мають прийняти в рамках Єврогрупи, наголосила вона. «Німеччина — це не інститут, відповідальний за правильність або ефективність програми. Відправний момент для майбутньої роботи — це заява Єврогрупи від 20 лютого. Це означає, що ми можемо обговорювати проблему й розділяти певні точки зору з цього питання, але я не можу нічого обіцяти, у тому числі стосовно ліквідності», — заявила Меркель.
Війна грецьких популістів, котрі прийшли до влади на хвилі обурення політикою затягування пасків, і європейських бюрократів, які не бажають спонсорувати Афіни, часом набуває вигадливих форм. Так, нещодавно мер грецького курортного міста Нафпліон Димитріс Костурос дуже здивувався, коли до нього на прийом попросилася подружня пара з Німеччини, яка відпочивала в одному з готелів півострова Пелопоннес. Він думав, що гості прийшли зі скаргою на обслуговування, але подружжя пояснило: хочемо заплатити просто на місці свою частку репарації, яку Афіни вимагають від Берліна за збитки, завдані під час гітлерівської окупації Греції в роки Другої світової війни.
Як вважає офіційна влада Греції, сума репарації за нинішнім курсом становить близько 70 мільярдів євро. Німецькі туристи підрахували, що особисто їхня частка від цієї суми становить 875 євро. Ці гроші вони вклали в конверт і врочисто передали мерові Нафпліона. Грецька газета «Новини Арголіди» повідомила, що Димитріс Костурос видав розписку про одержання грошей і запевнив Ніну й Людвіга Заккаро в тому, що ці кошти будуть внесені в культурний фонд Нафпліона, де проживає велика німецька діаспора. Він зазначив, що політики не зможуть зруйнувати дружні зв’язки народів Греції і Німеччини й розсварити греків та німців.
Нагадаємо: Німеччина вважає, що баланс по репараціях із Грецією давно обнулили, і не збирається вести розмови на цю тему з Афінами. У свою чергу новий уряд Алексіса Ципраса стверджує, що йдеться не про перегляд суми репарацій, а про кошти, насильно зняті гітлерівцями з рахунків грецьких банків. Саме вони й не були враховані після війни, тому ці гроші нинішній уряд Німеччини має повернути.

Алексіс Ципрас.

Ангела Меркель.