Четвертого квітня в Україні почнеться 12-й фестиваль «Французька весна». Цього року він знову відбудеться одразу у кількох містах країни: Києві, Львові, Харкові, Дніпропетровську, Рівному, Одесі та Запоріжжі. Організатори фестивалю — Посольство Франції в Україні, Французький інститут та мережа «Альянс франсез» — зізнаються: останні події в нашій державі не могли не вплинути на підготовку програми. А тому відкриє «Французьку весну» у столиці 4 квітня о 20:30 унікальна вулична вистава-проекція, створена спеціально для показу на фасаді Національного заповідника «Софія Київська». Світловий перформанс «Я — мрія» розповість про свободу, її різні вияви та боротьбу за неї. Не минеться і без кадрів тогорічних подій у Києві.
— Для нас цьогорічний фестиваль є дуже важливим. Ми розглядаємо його як спосіб підтримати та виявити солідарність у ці тяжкі моменти, які переживає Україна, — розповів, презентуючи програму заходу, Ерік Тосатті, директор Французького інституту в Україні. — Я маю мрію! Я мрію про те, щоб «Французька весна» росла і розвивалась. Щоби щороку цей фестиваль відбувався в Україні — незалежній і вільній державі, яка стане повноправною частиною Європи.
Організатори наситили програму театральними виставами, показами, зокрема і допрем’єрними, французьких фільмів, музичними концертами різних жанрів — від хіп-хопу до класики, фотовиставками, інтелектуальними дискусіями. Крім того — дебати, круглі столи та семінари. Закриття фестивалю планують провести у Харкові. З детальною програмою заходу можна ознайомитись на сайті Французького інституту та нашому інтернет-порталі golosukraіne. com.
— Тим часом у Франції у квітні також має відбутися своєрідна «Українська весна у Парижі». Це волонтерський проект, якому ми допомагаємо. Цей фестиваль покаже сучасне обличчя України, її культуру. Сподіваюся, що це стане початком і з Франції цей формат буде запозичено іншими країнами, щоб показати привабливість української культури, — сказав Ерік Тосатті.