Народні депутати від Блоку Петра Порошенка Андрій Денисенко, Олександр Дубінін, Валентин Дідич і Віталій Купрій під час брифінгу в Дніпропетровську в понеділок заявили про свій вихід із фракції. Вони підкреслили, що це рішення напряму пов’язане із заявою голови СБУ Валентина Наливайченка щодо голови Дніпропетровської ОДА Ігоря Коломойсь-
кого.
— Хтось прагне посварити Порошенка з Коломойським, — вважає Олександр Дубінін. — Я вірю в те, що Президент розбереться, візьме під особистий контроль і дасть оцінку всій ситуації, що нині відбувається.
Андрій Денисенко закликав жителів Дніпропетровська в середу зібратися на народне віче на центральній площі Героїв Майдану.
— Сподіваюся, що це буде народне віче за національну єдність, проти переродження всього демократичного режиму на режим авторитарний і тоталітарний, проти реваншу і спроб розколоти Україну, виконавши таємний протокол Мінських домовленостей.
За інформацією Денисенка, у «таємних протоколах» нібито йдеться про ліквідацію добровольчого руху й нейтралізацію «Правого сектору», а також про усунення Ігоря Коломойського та його команди з політичної арени України і з посади голови Дніпропетровської ОДА.

Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.

Дніпропетровська область.

***

Заяви дніпропетровських депутатів було озвучено після того, як Президент України Петро Порошенко доручив правоохоронцям роззброїти людей, які перебувають біля та в будівлі «Укрнафти». А голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко звинуватив керівництво Дніпропетровської ОДА в підтримці озброєних злочинних угруповань. У свою чергу міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висунув ультиматум охоронним фірмам: за 24 години роззброїтися, інакше будуть відкликані ліцензії, чітко роз’яснивши, що носити вогнепальну зброю в громадських місцях дозволено тільки співробітникам державних силових структур.
Причини конфлікту значно глибші, ніж боротьба за контроль над «Укрнафтою» і «Укртранснафтою». На думку народного депутата України Сергія Лещенка (БПП), одного з ініціаторів поправок до закону про акціонерні товариства, ухваленого парламентом 9 березня, що повертає державний контроль за стратегічними підприємствами, які досі контролював Ігор Коломойський, дано виклик не лише легітимній владі України, а й цінностям Майдану. 
«Очевидно, що Коломойський кидає виклик державі, а це неприпустимо: має бути одна влада й одна армія», — вважає політичний експерт, керівник Громадянської платформи «Нова країна» Валерій Пекар, водночас застерігаючи: «Заручником конфлікту є Україна, і вона перебуває не в тому стані, щоб гратися в чоловічі ігри початку 90-х. Кремль радіє, Захід здивовано знизує плечима і ховає подалі гаманець, розумні громадяни прораховують імовірність появи в їхньому місті зелених чоловічків, решта громадян знову забирають залишки депозитів та скуповують гречку. Під загрозою не лише Дніпропетровськ та Одеса, під загрозою нині просто все».
Тим часом Рада фракції Партії «Блок Петра Порошенка» у Верховній Раді задовольнила заяви чотирьох народних депутатів — В. Купрія, А. Денисенка, О. Дубініна та В. Дідича про вихід із фракції. Окрім того, фракція БПП, повідомили в її прес-службі, має намір звернутися до Генпрокуратури з вимогою провести в максимально стислі терміни всебічне та об’єктивне розслідування обставин захоплення державних підприємств у Києві, загибелі офіцера СБУ у Волновасі та інших пов’язаних злочинів. «А якщо Гепрокуратура внесе на розгляд Верховної Ради аргументоване подання з необхідністю позбавити будь-яких депутатів, в тому числі і з фракції БПП, депутатської недоторканності, фракція підтримає таке рішення», — сказано в заяві.
P.S. Коли верстався номер, «зелені чоловічки» покинули територію «Укрнафти». Як повідомляють fakty.іctv.ua, вчора близько 10-ї години 20—30 осіб у камуфляжі сіли в білі мікроавтобуси і залишили територію підприємства.