Із трьохсот біженців, котрі стали на облік у службу працевлаштування Херсонщини, дві третини вже незабаром можуть отримати не тільки роботу, а й безплатне житло. Щоправда, тимчасово. Обласний центр зайнятості зібрав попередні заявки від роботодавців про надання сезонних вакансій, і власники оздоровчих закладів на чорноморському узбережжі висловили готовність надати вимушеним переселенцям двісті робочих місць із житлом за рахунок наймача. А загалом вакансій на сезон у приморських та сільськогосподарських районах краю має додатися щонайменше 3,5 тисячі.
«Власники пансіонатів, дитячих таборів та торговельних закладів пропонують зарплату від 1218 до 2500 грн. на місяць. Та далеко не всі переселенці вважають такі суми привабливими — у мирний час на Донбасі вони заробляли значно більше. Нині допомога по безробіттю, встановлена у вигляді фіксованого відсотка від зарплати, часом сягає 3—4 тис. гривень, — зазначає перший заступник директора обласного центру зайнятості Людмила Барабаш. — Але такі суми платитимуть далеко не завжди».
Аби познайомити власників оздоровниць і безробітних, центр зайнятості планує вже 16 квітня провести в курортному Скадовську ярмарок вакансій. Він є традиційним, але цього разу буде новація: пріоритет у наданні робочих місць із житлом залишиться за біженцями.