Модель промислової політики та механізми підвищення конкурентоспроможності виробництва вчора під час засідання з представниками Антикризової ради громадських організацій презентував голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк.
«Україна повинна мати цілеспрямовану економічну політику, ядром якої має стати промислова політика. Саме тому, враховуючи європейський досвід, комітет розробив модель промислової політики, яка встановлює конкретні індикатори в термінах продуктивності праці, збільшення частки переробної промисловості, зайнятості», — зазначив він.
За словами парламентарія, планується запровадити низку заходів, у тому числі законодавчих ініціатив щодо селективного імпорту заміщення, встановлення преференцій для місцевих товаровиробників. Це дасть змогу малому і середньому бізнесу отримати додаткові бали при державних закупівлях на території України. 
Нині, переконаний В. Галасюк, необхідно запроваджувати податкові заохочення для нових виробництв, високотехнологічних компаній. 
Сьогодні, на думку голови комітету, важливим є запровадження індустріальних парків, які дозволяють будувати кластери, залучати на готові інфраструктурні майданчики інвесторів.
Крім того, зазначив народний депутат, треба створити привабливі умови для висококваліфікованих мігрантів в Україну. 
Учасники заходу вирішили звернутися до уряду з пропозицією провести спеціальне засідання Кабміну, на якому розглянути питання прискореного економічного зростання.

Цифра

За словами президента Українського союзу промисловців і підприємців Анатолія Кінаха, за січень-лютий цього року порівняно з відповідним періодом минулого року спад промислового виробництва становив майже 22%, у нафтопереробній промисловості — 55,4%, машинобудуванні — 27%, металургії та хімічної галузі — 23%, агропромисловому комплексі — 2,5%. Також спостерігається зниження темпів роздрібного товарообігу на рівні 23%.

Президент УСПП Анатолій Кінах, голова Комітету Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва Віктор Галасюк, народний депутат України Геннадій Кривошея.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.