Безвідповідальні заяви політиків часто обертаються для них злими жартами. Так може стати і з твердженнями української влади про те, що на саміті Східного партнерства у Ризі ми можемо отримати зелене світло на спрощення візового режиму з Євросоюзом. Звичайно, прогрес у виконанні Плану дій з лібералізації візового режиму з ЄС істотний, але війна на сході, неконтрольована ділянка кордону й негативні процеси в економіці можуть стати на заваді вільних подорожей на Захід.
Днями глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський підтвердив ці побоювання. Україна не отримає безвізового режиму з країнами Євросоюзу на саміті у Ризі, заявив він, передає Інтерфакс-Україна. «Цього рішення не буде, тому що немає часу для того, щоб воно було прийнято», — пояснив він. Водночас голова представництва зазначив, що намір надати Україні безвізовий режим, але для вирішення всіх технічних питань, за його словами, потрібен час.
Проте міністр закордонних справ Павло Клімкін вірить у те, що шанси отримати безвізовий режим у травні у Ризі ще є. У коментарі «Європейській правді» він зазначив, що «протягом останнього року Україна провела безпрецедентні за масштабом зміни. Забезпечується реалізація законодавства про боротьбу з корупцією, розпочалася реформа правоохоронної системи, запущено видачу біометричних документів для виїзду за кордон. Ці реформи будуть повноцінно втілені», — запевнив Клімкін. «Українці, які, не порушуючи законів, подорожують до країн ЄС, не повинні платити за ризики практичної імплементації безвізового режиму, створені агресією РФ на сході України», — звернувся він до представників Євросоюзу.