Страйк сербських педагогів починає виходити з-під контролю влади та профспілки протестувальників, бо триває вже четвертий місяць — починаючи з 17 листопада минулого року. До протесту долучилися викладачі понад ста шкіл, у більшості з яких взагалі припинено заняття, а інші працюють за скороченою програмою.
Прес-секретар профспілки працівників освіти Ясна Янкович повідомила, що зарплата вчителів, які брали участь у страйку, скорочена на 30 відсотків, а багатьом не платять грошову винагороду з лютого. Обурені і батьки учнів, навчання яких відстає від програми. Близько п’яти тисяч страйкуючих педагогів і тих, хто підтримує їх вимоги, провели протест на вулицях Белграда. Вони пройшли маршем від Скупщини (парламенту) до будинку уряду. Учителі несли плакати «Зруйнована освіта — Сербія без майбутнього», «Сербія нас зрадила», «Дайте грошей, щоб ми зробили вас грамотними».
Протестувальники передали в Скупщину листа, в якому докладно виклали свої проблеми і зажадали проведення надзвичайної сесії парламенту для їх обговорення та прийняття необхідних рішень. Профспілки вчителів вимагали не затягувати із цим, тому що щодня страйки негативно позначаються на матеріальному становищі викладачів і збільшує відставання в навчальному процесі. Це вже третя вулична демонстрація працівників освіти в Белграді. Головна їхня вимога — виключити працівників освіти зі списку фахівців, яким уряд має намір скоротити заробітну плату. Вчителі також наполягають на запровадженні у школах платних класів, де ведеться спеціалізоване навчання, а також підписання колективних договорів у початкових, середніх школах і в інтернатах.
Поки що уряд ігнорує вимоги профспілок працівників освіти. Міністр освіти Сербії Срджан Вербич заявив, що страйк безглуздий, бо зниження заробітних плат у сфері освіти неминуче. Він погодився, що зарплати вчителів — невеликі. Проте додав, що уряд змушений знизити середню зарплату з 42 тисяч динарів (350 євро) до 39 тисяч (325 євро).