Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман і Президент Бундесрату, Прем’єр-міністр землі Гессен Фолькер Буфьє під час зустрічі в Берліні у середу обговорили актуальні питання двостороннього співробітництва. Зустрічі відбулися у рамках офіційного візиту керівника українського парламенту до Федеративної Республіки Німеччина.
Сторони також обговорили ситуацію на сході України і були одностайні в думці щодо необхідності розв’язання конфлікту мирним шляхом. Президент Бундесрату погодився з тим, що у питанні конфлікту на сході України йдеться не тільки про Україну, — це становить загрозу для всієї Європи. «Треба не допустити військових дій, які призведуть до численних жертв», — наголосив він.
Пан Ф. Буфьє зазначив, що ФРН має допомагати у розбудові України, включаючи питання лібералізації візового режиму, і запевнив, що Німеччина й надалі підтримуватиме нашу державу, у тому числі, в її євроінтеграційних прагненнях, а також у питанні здійснення реформ. Сторони наголосили, що ухвалення позитивного рішення щодо лібералізації візового режиму стало б потужним сигналом для українського суспільства.
Голова Верховної Ради України і Президент Бундесрату також обговорили питання ратифікації Угоди про асоціацію Україна — ЄС. Пан Ф. Буфьє висловив переконання, що після її ратифікації Бундестагом  угода отримає позитивне рішення і з боку Бундесрату.


Агресія на сході не є суто нашим конфліктом


Учора Голова Верховної Ради Володимир Гройсман зустрівся з головою Комітету у справах Європейського Союзу Гунтером Кріхбаумом та членами комітету.
Під час зустрічі В. Гройсман наголосив на зовнішніх викликах, що постали перед нашою державою, та підкреслив, що прояви агресії на сході України стосуються не тільки нашої країни, а й Європи, й усього світу. Від деяких європейських країн, сказав керівник парламенту, «ми чуємо, що це є суто українським конфліктом», і висловив задоволення тим, що «така позиція — у меншості».
У цьому контексті В. Гройсман навів цитату німецького пастора Мартіна Німеллера: «Коли нацисти прийшли за комуністами, я залишався безмовним. Я не був комуністом. Коли вони садили соціал-демократів, я промовчав. Я не був соціал-демократом. Коли вони прийшли за членами профспілки, не протестував. Я не був членом профспілки. Коли вони прийшли за євреями, не обурився. Я не був євреєм. Коли вони прийшли за мною, не залишилось нікого, хто б заступився за мене».
«Сьогодні історичний день, який увійде в історію наших країн. Ми розраховуємо, що Угода про асоціацію Україна — ЄС буде базовим документом для нашої співпраці», — сказав він, наголосивши, що від наших парламентів залежить «дуже багато».
Голова Верховної Ради заявив про зацікавленість у поглибленні двосторонньої співпраці, і висловив вдячність за усі кроки, які робить Німеччина для розв’язання проблем, що існують в Україні. У цьому контексті В. Гройсман особливо відзначив роль Канцлера Німеччини Ангели Меркель.
Своєю чергою, пан Г. Кріхбаум зазначив, що така міжпарламентська взаємодія повинна мати продовження. Він наголосив, що ратифікація Угоди про асоціацію Україна — ЄС та аналогічних угод з Молдовою і Грузією є «підтвердженням нашої готовності підтримати ці країни». Члени Комітету висловили побажання, аби «Угода про асоціацію стала для України не лише поштовхом для змін, а й програмою реформ».
Керівник українського парламенту наголосив на необхідності здійснити реформи всередині країни, і зазначив, що багаторічне зволікання із імплементацією реформ в Україні призвело до інституційної слабкості. «Зараз треба здійснювати реформи, бо іншого шляху у нас немає», — підкреслив він.
На початку зустрічі В. Гройсман висловив співчуття німецькому народові з приводу катастрофи пасажирського літака Aіrbus A 320 компанії Germanwіngs, що сталася 24 березня 2015 року на півдні Франції, повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради.


Необхідно продовжувати міжнародний тиск на Росію

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман також зустрівся з головою парламентського комітету з контролю за виборами, імунітетів та регламенту Др. Йоханном Вадефулем, з головою парламентського комітету у закордонних справах Др. Норбертом Рьоттгеном та членами цих комітетів.
Керівник українського парламенту наголосив, що Верховна Рада «надає особливого значення поглибленню співпраці з Бундестагом». «Це співробітництво для нас є надзвичайно корисним з точки зору обміну досвідом для здійснення подальших реформ й реалізації євроінтеграційного курсу», — наголосив він. «Парламент — живий організм, тож якщо він правильно налаштований, то й працюватиме дуже добре, — сказав В. Гройсман. — Ми фактично відроджуємо парламентаризм, і важливо це зробити правильно». Він підкреслив, що міжпарламентська співпраця дасть змогу підвищити інституційну спроможність не лише Верховної Ради, а й усіх державних структур, що дозволить успішно подолати виклики, які постали перед Україною, а також здійснити докорінні реформи в усіх сферах життя.
Парламентарії Бундестагу, окресливши принципи роботи своїх комітетів, наголосили на необхідності «чітких правил у роботі парламенту», і висловили готовність поділитися досвідом парламентської роботи з колегами — членами профільних комітетів Верховної Ради.
Під час обговорення ситуації на сході України В. Гройсман наголосив, що з боку Росії здійснюється військова, економічна та інформаційна агресія проти України. «Конфлікт на сході вийшов за межі України, Російська Федерація хоче силою зупинити процеси євроінтеграції в нашій державі», — зазначив він.
Голова Верховної Ради висловив вдячність німецькій Стороні за підтримку в питанні пошуку шляхів для врегулювання конфлікту на Донбасі. При цьому він заявив, що врегулювання конфлікту в жодному разі не може відбутися «за рахунок втрати територіальної цілісності та незалежності», і наголосив на важливості розгортання на території України миротворчої місії та вжиття заходів щодо підвищення обороноздатності нашої держави.
Голова Верховної Ради підкреслив, що Україна в повному обсязі виконує Мінські домовленості, і зазначив, що необхідно продовжувати міжнародний тиск на Росію, зокрема, шляхом секторальних санкцій, з метою виконання нею Мінських угод, повідомляє прес-служба апарату Верховної Ради.

 

Фолькер Буфьє.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.