Соціологічні опитування свідчать, що однією з найгостріших нинішніх проблем у країні є корупція. Після Революції Гідності вона, на жаль, нікуди не поділася. І те, що трапилося під час засідання Кабінету Міністрів, й реакція суспільства на сенсаційне затримання високопосадовців засвідчили — громадяни давно зачекалися на реальну боротьбу з корупційною мафією.
«Це був і знак, і попередження, і ще одна річ: якби не прямий ефір, то, думаю, суд би їх уже випустив», — так прем’єр Арсеній Яценюк прокоментував факт взяття під варту екс-голови Держслужби з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського та його першого заступника Василя Стоєцького. 

Та оскільки суд постановив, що заарештованих може бути звільнено під заставу в понад мільйон гривень, то А. Яценюк зауважив, що йому цікаво дізнатися, звідки вони візьмуть гроші на цю заставу та додав, що уряд пропонує внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу, щоб взагалі прибрати можливість звільнення під заставу за окремими категоріями злочинів.
А під час розширеного засідання колегії Міністерства внутрішніх справ прем’єр запропонував значно підвищити заробітну платню для слідчих, які розслідують особливо важливі справи. «Ми зараз не можемо вирішити це питання по всіх, але слідчий, який розслідує найбільш резонансні, найскладніші справи, не може розслідувати справу за 2000 гривень», — сказав А. Яценюк та згодом повідомив, що «знайшов 30 тисяч гривень для кожного слідчого, який буде реально воювати з корупційною мафією в країні». Очікується, що відповідну постанову уряду буде ухвалено вже цієї середи.
Про те, що від боротьби з корупцією залежить виживання країни, в інтерв’ю одному з телеканалів говорив і Президент Петро Порошенко. «Коли в нас буде залишатися корупція, то країну не врятуєш — до нас не прийдуть інвестиції, місцевий бізнес не підніме голову, люди будуть відчувати депресію», — підкреслив він та додав, що боротьба з корупцією не зводиться лише до затримання того чи іншого чиновника, однак кожен службовець має відчувати, що хабарництво безкарним не залишиться. «Маєш ти мандат міністра, ідеш на засідання уряду, береш хабар у міністерському кабінеті — маєш пам’ятати: тебе можуть затримати. Ніхто тебе не збереже — ні зв’язки в міліції, ні в прокуратурі, ні в СБУ, ні в уряді чи будь-де», — наголосив П. Порошенко.
Коментуючи ситуацію із затриманням керівників Держслужби з надзвичайних ситуацій, глава держави також висловив жаль, що чинне законодавство передбачає можливість звільнення під заставу та висловився за внесення змін до законодавства, щоб під цю норму не підпадали хабарники та корупціонери.
Наголосивши, що нині влада змогла досягнути того, щоб корупціонери не почувалися в безпеці, П. Порошенко зазначив, що ключовим завданням є деолігархізація країни. «Якщо ми намагаємося побудувати в державі порядок, то вони — хаос», — сказав глава держави, зазначивши, що це стосується і питань дивідендів «Укрнафти», і вбивства співробітника СБУ, і пересування озброєними колонами в місті та захоплення будівлі державного підприємства.
Нагадавши, що Верховна Рада повернула державі контроль над своїми підприємствами, П. Порошенко запевнив, що призначення нового керівництва «Укртранснафти», «Укрнафти» та інших привабливих державних підприємств відбуватимеся на прозорому конкурсі.
Аналогічні тези в неділю висловив і прем’єр Арсеній Яценюк.
«Якщо верхній ешелон ми змінили, то внизу вони окопалися, сховалися, перемалювалися», — зазначив А. Яценюк та висловив переконання, що, маючи гроші та вплив на ЗМІ, ця мафія прагне відправити його у відставку та розвалити коаліцію. «Це ж усе повторення 2005 року, тільки цього не буде», — наголосив прем’єр, запевнивши, що Президент та уряд йдуть єдиною командою та усвідомлюють свою відповідальність за долю країни.
Зазначивши, що затримання керівництва Держслужби з надзвичайних ситуацій — це тільки частина послідовної роботи з реальної боротьби з корупцією, А. Яценюк нагадав, що іще два місяці тому уряд розпочав службове розслідування діяльності керівництва податкової адміністрації, податкової міліції та митниці.
«Звільнені всі троє. Голова Державної фіскальної служби самостійно подав у відставку, а митник і податковий міліціонер були звільнені рішенням уряду. Матеріали передані до органів прокуратури», — сказав глава уряду. Водночас він запевнив, що керівнику Державної фінансової інспекції, який після відсторонення на час проведення службового розслідування «побіг до політичних сил шукати собі притулку», відповідальності уникнути не вдасться.
«Він виходить на прес-конференцію і розповідає про якісь зловживання», — сказав А. Яценюк та зазначив: проміжні результати службового розслідування свідчать, що заявлені відстороненим керівником ДФІ факти стосувалися уряду Януковича-Азарова. «Я б хотів, щоб ми завершили це розслідування, і вся країна побачила, хто правий, а хто ні», — сказав А. Яценюк та запевнив, що особисто готовий свідчити у Генпрокуратурі. «Є питання до прем’єра? Я особисто прийду давати свідчення. Є питання до будь-кого з членів Кабінету Міністрів? Кожен прийде давати свідчення», — підкреслив глава уряду, додавши, що у нас нова країна, де ніхто не матиме імунітету.

Очільника Державної служби України з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського затримали правоохоронці на засіданні Кабінету Міністрів України в Києві 25 березня.

Фото Владислава МУСІЄНКА\УНІАН.