Цими днями під Сєверодонецьком висадили 8000 сіянців сосни. Причому молодий ліс з’явиться на місці, де минулого літа тривали бойові дії. Для посадки однолітніх сіянців сосни звичайної, зібраних працівниками лісового господарства, було організовано міський суботник, у якому взяли участь містяни, чиновники, переселенці, школярі, робітники місцевих підприємств та інші. Як розповів виконувач обов’язків начальника Луганського обласного лісового господарства В’ячеслав Шевченко, у результаті бойових дій торік в області загинуло понад 10 тисяч гектарів лісу. 90 відсотків постраждали в Станично-Луганському районі. Мало того, цьогоріч тут не буде лісовідновлення, бо через постійні обстріли лісники не змогли вчасно підготувати ґрунт. В інших районах, контрольованих українською владою, висадження сіянців проводитимуть в обов’язковому порядку.
— Цієї весни ми плануємо посадити 518 гектарів лісу, — конкретизував В’ячеслав Шевченко. — З них 50 відсотків — на площі, де дерева загинули саме через ведення бойових дій. І хоча, попри перемир’я, обстріли українських позицій тривають, лісники починають роботи з відновлення шкоди, заподіяної війною.
Це небезпечно ще й через те, що посадки найчастіше заміновані. Тому там, де планується лісовідновлення, насамперед працюють фахівці ДСНС, перевіряючи територію на наявність мін і розтяжок. Наприклад, у Станиці Луганській працівники лісгоспу досі не забрали горільник, бо на цій ділянці необхідна велика робота з її розмінування.

Луганська область.

Фото прес-служби ОВДА.

До речі

Збитки, заподіяні лісовому господарству окремих районів Донецької і Луганської областей у результаті обстрілів і бомбардувань, оцінюють майже в 160 млн. гривень.