Росія перетнула «червону лінію», коли вторглася в Україну, окупувала Крим і коли продовжує надсилати танки й військовий персонал на схід. Про це, відповідаючи на запитання «Голосу України» про те, чи є межа для США, після якої вони таки відважаться постачати нам зброю, заявив голова Комітету Палати представників США зі збройних сил Вільям Торнберрі під час прес-конференції у Києві. Утім, він підтвердив уже не раз озвучувану позицію Білого дому: Барак Обама ще не вирішив це питання.
Якщо Барак Обама ще вагається у питанні постачання летальної зброї, то Конгрес схильний допомагати Україні не лише тренінгами й досвідом. За словами Вільяма Торнберрі, обидві палати згодні, що Україна потребує додаткової підтримки. «Те, що мене тут вразило, — це бойовий дух українських військових й народу, — поділився конгресмен. — Ситуація дуже складна: перед ними воєнна загроза такої великої і могутньої країни, як Росія. Їдучи сюди, я гадав побачити зневірених українців, що почуваються покинутими. Натомість побачив людей, які хочуть боротися за свою країну. Як нам тут процитували, вони підуть на танк з ножем, якщо це все, що в них залишиться».
Перебуваючи в Україні, делегація конгресменів зустрілася з Президентом, Прем’єр-міністром, міністром оборони та іншими високопосадовцями. Під час усіх цих перемовин йшлося про те, що від Сполучених Штатів очікують більшої допомоги. І схоже, що конгресмен Торнберрі це розуміє. «Ситуація в Україні загрожує стабільності не лише в Європі, а й у світі», — нагадує він і обіцяє повторювати цей меседж у Вашингтоні. 
Водночас у Росії такі заяви сприймають надзвичайно болісно. По іншому до цього питання там ставиться хіба що опозиціонер Гаррі Каспаров, який днями теж відвідував Київ. «Якщо українська армія буде переоснащена сучасною зброєю, ціна військової агресії для Путіна різко зросте, — упевнений Каспаров. — В умовах реальної загрози продовження військової агресії акцент на стримування Путіна та його оточення посиленням санкцій вже явно недостатній. Водночас постачання зброї в Україну — це конкретний захід, що здатний привести до конкретного результату у відносно короткі строки. Якщо українська армія буде оснащена сучасною зброєю, ціна агресії для Путіна різко зросте, що нині є найважливішим стримуючим чинником повномасштабного вторгнення».
Отож питання постачання зброї зависло. Поки що Росії, яка вже й так перетнула в Україні усі можливі «червоні лінії», успішно вдається через європейських лідерів тиснути на Барака Обаму. З другого боку, очевидним є і той факт, що всередині американського політикуму вже теж назріли проукраїнські настрої, які можуть вплинути на позицію господаря Білого дому.