Футбол. Контрольний матч національних збірних. 31 березня.
Україна — Латвія. 1:1. Голи: Ярмоленко, 35, Максименко, 90+1.
Україна: Бойко, Федецький, Кучер, Ракицький, Шевчук, Тимощук, Гармаш (Рибалка, 46), Безус (Малиновський, 85), Гусєв (Коноплянка, 59), Ярмоленко, Кравець (Будківський, 75). Тренер — Михайло Фоменко.
Латвія: Колінько, Габов, Ягодінскіс, Горкшс, Куракін (Максименко, 46), Тарасов (Дубра, 46), Лайзанс, Фертов (Зюзін, 46), Жигаєв (Олексій Вишняков, 46), Ракельс, Шабала (Едуард Вишняков, 68). Тренер — Мар’ян Пахар.
Рефері — Гаральд Легнер (Австрія).
Львів. «Арена Львів». 18 000 глядачів. 5 градусів.
Мати стільки моментів і випустити з рук навіть мінімальну перемогу — велика прикрість. На жаль, стався рецидив старої хвороби — пропускати останньої миті. Зустріч йшла до завершення, господарі вели у грі і... пропустили. А саме вміння вистояти, потримати м’яч, не дозволити суперникові загострити ситуацію, довести справу до бажаного підсумку — якраз і є показником класу команди. Цього ми, на жаль, не побачили.
Наших футболістів жодним чином не звинуватиш у пасивності. Вони старалися, хотіли перемогти, створювали моменти, але не реалізовували їх. Будемо відверті, ми чекали, що, маючи за суперника команду об’єктивно слабшу від нашої, збірна України заб’є декілька м’ячів і тоді вималювалася б зовсім інша картина.
Кілька днів тому у відбірному матчі Євро-2016 на виїзді проти Чехії — лідера групи А — збірна Латвії вигравала 1:0. Однак на останній хвилині поєдинку дозволила господарям вирвати нічию. І от у Львові латиші отримали своєрідну компенсацію. І вони таки молодці. Поступаючись українцям у класі, футболісти команди Латвії діяли максимально зібрано, дисципліновано, викладалися повністю. І головне — вірили в свій шанс, за що дістали цю маленьку нагороду.
Втім, трагедії з цієї нічиєї, звісно, робити не варто. Слід спокійно провести аналіз помилок. Хоча не пропусти наші цього прикрого м’яча, і настрій, і коментарі були б зовсім інші. Звичайно, хотілося перемоги і не простої, а переконливої і за грою, і за результатом, яка позитивно вплинула б на настрій збірної, сприяла б її налаштуванню на наступні вже офіційні поєдинки.

***

— Уже вкотре ми створюємо багато гольових моментів майже з нульовою реалізацією, а потім пропускаємо необов’язковий м’яч, — сказав після матчу Михайло Фоменко. — Наші футболісти витратили багато емоцій у попередній зустрічі з Іспанією, тому нам потрібен був час, аби їх відновити. На жаль, зробити це не вдалося. Напевно, Богу так завгодно, щоб у нас була відсутня реалізація. Сьогодні її немає, але з часом вона з’явиться. Сподіваємося на це.
— Протягом останніх кількох років Роман Зозуля був основним нападником збірної України. І тепер через травму він випав з процесу на тривалий період. Чи це велика втрата для команди?
— Незамінних людей немає. Сьогодні грав Кравець. Думаю, що коли у нього з’явиться впевненість у своїх діях, коли він звикне до партнерів — усе буде гаразд. Крім того, подивимося на інших виконавців. Особисто я хотів би побажати Романові, щоб у нього все було добре, щоб він продовжив свої виступи після травми на тому самому високому рівні, як і раніше.
— Як плануєте готуватися до матчу кваліфікації Євро-2016 зі збірною Люксембургу?
— Ми вже звернулися до Прем’єр-ліги з проханням перенести тури чемпіонату країни. Адже першість закінчилася, і гравцям було б складно готуватися два тижні без офіційних матчів. Футболісти були б уже думками у відпустці. А так ще протягом тижня футболісти будуть задіяні у матчах чемпіонату і розіграші Кубка. Такий варіант, безумовно, сприятиме нашій підготовці.

***

Результати контрольних матчів за участю суперників збірної України у відбірному циклі Євро-2016: Люксембург — Туреччина. 1:2. Словаччина — Чехія. 1:0. Нідерланди — Іспанія. 2:0.

***

Євро-2016. Відбірний раунд. Група В. Ізраїль — Бельгія. 0:1. Бельгія, Вельс — по 11 очок, Ізраїль — 9, Кіпр — 6, Боснія — 5, Андорра — 0.

Атакує Артем Кравець.

Фото Євгена КРАВСА (зі Львова, спеціально для «Голосу України»).