Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк під час візиту до Берліна провів переговори з канцлером ФРН Ангелою Меркель, міністрами фінансів — Вольфгангом Шойбле, економічного співробітництва та розвитку — Гердом Мюллером, закордонних справ — Франком-Вальтером Штайнмайером, представниками ділових кіл. Уже те, що в зустрічах брали участь саме ці високопосадовці, свідчить про теми, які вони обговорювали: економіка, фінанси, а відтак — українсько-німецьке та українсько-європейське співробітництво, пошук шляхів розв’язання військового конфлікту на Донбасі. 
Арсеній Яценюк інформував німецьких партнерів про ситуацію в економіці, зокрема, про недостатній рівень залучення іноземних інвестицій. Самотужки розв’язати ці проблеми країна неспроможна, оскільки, на його думку, перешкодою є ризики, пов’язані з російською агресією.
Арсеній Яценюк закликав Німеччину та євроспільноту надати Україні фінансову допомогу. Адже, за його словами, «Україна воює з терористами, якими керує Росія, захищаючи Європу та Європейський Союз». Також прем’єр дав інтерв’ю агентству dpa, де, зокрема заявив, що Україна «повністю втратила російський ринок для свого експорту». Значною мірою його вдалося компенсувати завдяки ринкам збуту у Європі, Африці, США, на Близькому Сході. А наступним кроком має стати досягнення енергетичної незалежності від Росії. Він також повідомив, що нині на порядку денному стоїть питання залучення інвесторів з ЄС і США до спільної модернізації та експлуатації української ГТС.
Як на ці заклики конкретно відреагують Німеччина та ЄС, дізнаємося згодом. А що вдалося досягти вже нині? Крім запевнень німецьких очільників у тому, що ФРН сприятиме Україні у відновленні економіки, розв’язанні збройного конфлікту на Донбасі, Кабінет Меркель надав ще й фінансову підтримку. Зокрема, підписано меморандум про надання 500 мільйонів євро кредиту — в рамках виконання урядової програми, спрямованої на економічну стабілізацію України. Арсеній Яценюк з цього приводу висловився так: «Очікуємо, що німецький бізнес буде запрошений до участі в цій програмі, адже з цих коштів 200 мільйонів буде спрямовано до державного бюджету, а 300 — на інфраструктурні та економічні проекти».
Ще одне питання, яке розглядалося під час зустрічей у Берліні, — вибори на території, підконтрольній проросійським сепаратистам. Арсеній Яценюк запевнив, що уряд України виступає за якомога швидше їх проведення. Вони надзвичайно важливі, оскільки дадуть змогу обрати владу, котра стане партнером на переговорах з Києвом.

Берлін.

Ангела Меркель, Арсеній Яценюк.

Фото з сайту http://www.kmu.gov.ua