На фоні проголошеної владою Греції непримиренної боротьби з людьми, що ухиляються від сплати податків, грецька газета «Прото тема» опублікувала скандальний матеріал про те, що найближчі родичі міністра фінансів Янніса Варуфакіса вже кілька років приховують додаткові доходи.
Грецькі журналісти «розкопали», що дружина головного борця з неплатниками Данаї Страту і його теща Єлена Потагі заробляють на життя тим, що здають внайми шикарну квартиру в центрі Афін і дачу на острові Егіна туристам. Вони одержували за це 5 000 євро на тиждень. Загалом такий бізнес у Греції не вважається криміналом, якщо громадяни заявляють про свої наміри здавати нерухомість в оренду в Грецькій туристичній організації і одержують офіційний дозвіл на це. Закон вимагає, щоб орендодавці декларували свої доходи й платили з них податок. Але цього дружина й теща міністра фінансів і не робили. А гроші за здавання житла отримували, за нинішніми грецькими мірками, пристойні.
Головний фінансист Греції пояснив, що не має нічого спільного з нерухомістю, яка є власністю його дружини Данаї Страту і її колишнього чоловіка Георгіоса Мемфератоса, депутата парламенту від партії «Нова демократія». А також, що нічого не знає про розкішні апартаменти своєї тещі, розташовані у будинку під Акрополем, де квадратний метр житла коштує шалені гроші. На підтвердження слів міністра співробітник міністерства фінансів повідомив, що його шеф винаймав для улюбленої тещі квартиру в менш престижному кварталі Афін Плака й навіть сам оплачував її.
Як відомо, минулого тижня прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас відправив міжнародним кредиторам список реформ, які планує провести найближчим часом уряд. Вони мають забезпечити надходження до скарбниці трьох мільярдів євро. І такий високий прихід планують забезпечити саме за рахунок удосконалення збору податків і боротьби з тими, хто від ухиляється від їх сплати. До слова, за несплату податків у Греції передбачено штраф у розмірі 50 000 євро.
Грецькі обивателі зараз губляться в здогадах:  платитимуть такий штраф дружина й теща Янніса Варуфакіса чи йому вдасться «відмазати» їх від адміністративного переслідування. Адже три мільярди євро для бюджету можна зібрати й без прямої участі родичів самого міністра фінансів.