Учора, у День розповсюдження інформації про проблему аутизму, біля Міністерства освіти України відбулася вулична акція: перед вікнами чиновників виросла тюремна камера із символічно ув’язненою дитиною. (на знімку) «Це — ілюстрація життя наших малюків. Із діагнозом «аутизм» вони відгороджені від світу і жити повноцінно не можуть», — жалілися учасники акції — батьки дітей із цією недугою.
За статистикою, близько 1% новонароджених у світі мають розлади зі спектра аутизму. Це означає, що щороку майже 5 тисяч маленьких українців із такими особливостями мали б йти до школи. Але: «Вітчизняна система освіти, на жаль, недалеко втекла від радянської, коли усіх, хто відрізнявся, зачиняли в інтернатах чи вдома. Вчителі все ще не знають, як навчати дітей з особливостями розвитку. Директори шкіл усе ще не мають можливості організувати таке навчання навіть при бажанні», — розповіла Лариса Рибченко, директор Фонду допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім».
Результати опитування, ініційованого фондом та проведеного у лютому цього року серед батьків таких особливих дітей, свідчать: 51% з них відзначають складність потрапити до школи, 46,8 % респондентів акцентують увагу на неможливості отримати дошкільну освіту. Та батьки не полишають надії, що одного дня інклюзивна освіта зійде зі сторінок міністерських планів у реальне життя. Тим паче що майже кожен четвертий опитаний зізнався: протягом минулого року відчув зміну ставлення до своїх проблем з боку представників влади. До слова, Міністерством освіти та науки розроблено проекти змін до низки постанов Кабміну щодо організації діяльності інклюзивних груп у дошкільних навчальних закладах.
До речі, аутизм — це захворювання, що розвивається у дітей приблизно у дворічному віці і проявляться в специфічних розладах розумової діяльності — порушенні діяльності емоційної сфери зі збереженням інтелектуальної складової мислення.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.