Цими днями у військкоматах гаряча пора. Зараз сюди приходять бажаючі служити за контрактом, а також ті, хто одержав повістку в рамках часткової мобілізації. А з 1 квітня до них приєдналися новобранці. У зв’язку з російською агресією в Україні відновлено призов на строкову службу. У квітні-травні, згідно з постановою уряду, лави ЗСУ, Нацгвардії й транспортних військ має поповнити 21 тисяча строковиків. У Мінобороні запевняють: їх у зону АТО не відправлятимуть.
У Генштабі кажуть, що план по запасниках у ході чергової хвилі часткової мобілізації вже виконано майже на 80%. А кожен восьмий призваний — доброволець. При цьому скаржаться на низький відсоток присутності військовозобов’язаних за місцем проживання. Це, насамперед, викликано сезонно-міграційними процесами, а також тим, що багато громадян нехтують правилами військового обліку, пояснив прес-офіцер Генерального штабу ЗСУ Олексій Мазепа.  
Паралельно додому повертаються призвані згідно з першим указом глави держави про часткову мобілізацію від 17 березня 2014 року. «Мобілізованих призивають на рік. Через рік їх звільняють, але ті, хто бажає служити, захищати країну зі зброєю в руках до повної перемоги, — підписують контракт. Після перемоги вони також зможуть продовжувати служити у ЗСУ за контрактом», — каже Олексій Мазепа.
Із цих основних трьох потоків — військовослужбовців запасу, контрактників і строковиків — і формується сила, здатна захистити свою країну й дати відсіч агресору. Наша армія відроджується, а разом із нею — і втрачена система мобілізації. Днями, виступаючи перед харківськими студентами, Президент України Петро Порошенко вперше оприлюднив інформацію про знищення в 2012 році електронної бази даних призовників у військкоматах за наказом тодішнього міністра оборони. Очевидно, йдеться про Дмитра Саламатіна, який з лютого по грудень 2012-го обіймав цю посаду і неодноразово обвинувачувався у зв’язках із російськими спецслужбами. За словами гаранта, це була одна із частин плану знищення України...
Нагадаємо, останній призов на строкову службу пройшов восени 2013-го. Тоді декларувалося, що українська армія повністю переходить на контракт. Але при цьому вона фінансувалася за залишковим принципом, а мотивації для професійної служби не було. У результаті військовий кадровий потенціал був фактично втрачений і не відновлювався належним чином.
Цього року призов на строкову службу указом Президента реанімовано. Він відбудеться навесні й восени. Про плани на наступний рік ще невідомо. А поки що громадянський обов’язок слід віддати чоловікам, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 20 років і яким ще немає 27. Йдеться про тих, хто не має права на звільнення або відстрочку. При цьому Петро Порошенко пообіцяв звільнити студентів стаціонарів вищих навчальних закладів від військової повинності.

На знімку: на території Міжнародного центру миротворчості й безпеки Академії сухопутних військ ім. гетьмана П. Сагайдачного у Львові проходять підготовку військовослужбовці, призвані під час четвертої хвилі часткової мобілізації.

Фото Валерія ШМАКОВА/УНІАН.