Перевізники вимагають підвищити вартість проїзду і погрожують страйком
 
Наступної п’ятниці у Полтаві можуть зупинитися всі автобуси та маршрутки. Якщо міська влада не виконає головної вимоги їх власників і не погодиться на підняття вартості проїзду одразу на 50 відсотків, тобто з 2 до 3 гривень.
Про це підприємці-транспортники та їхні підлеглі — водії, кондуктори, ремонтники — заявили наприкінці минулого тижня під час попереджувального пікету під будівлею міськради (на знімку). Частину дороги біля неї вони перекрили своїми бусами і пообіцяли спочатку наполовину скоротити кількість транспортних засобів, які виїжджають на маршрути. Оскільки, мовляв, після останнього різкого стрибка цін на пальне вже не можуть працювати собі на збиток.
До пікетувальників вийшов керівник транспортного відділу міськвиконкому Олександр Андросов і повідомив про готовність очільників міста провести перемовини. Але їх після додаткових консультацій обидві сторони вирішили перенести на початок тижня. Нібито задля того, щоб ґрунтовніше підготуватися до такої зустрічі за круглим столом, провести відповідні розрахунки тощо.
Водночас під час пікету деякі місцеві політики та представники громадських організацій закликали перевізників не перекладати власні проблеми на плечі чи, точніше, гаманці пасажирів. Надто за умов, коли люди змушені платити більше майже за все... То чи по кишені буде їм отой 50-відсотковий транспортний доважок?
Зрештою, громадські активісти нагадували й про інші складові розв’язання згаданого транспортного вузла. Зокрема, про необхідність оптимізувати кількість міських автобусів і маршруток та їхній рух, припинити небезпечні «гонки» за пасажирами, а також відняти від вартості проїзного квитка корупційну «націнку». Адже не секрет, що деякі перевізники закладають до неї витрати на відкати посадовцям із найприбутковіших маршрутів та на підмащування транспортних контролерів і правоохоронців.
Полтава.
 
Фото автора.