Народні депутати із фракцій, що входять до парламентської коаліції, зустрілися з Лєшеком Бальцеровичем, екс-віце-прем’єром Польщі. Його називають організатором та ідейним натхненником польських реформ. Зарубіжний політик і економіст відомий і шанований не тільки в Польщі. Приєднатися до процесу реформ у нашій країні попросив і Президент Петро Порошенко.
«Україна потребує реформ, які дадуть змогу відновити довіру до фінансової системи, провести демонополізацію і приватизацію», — зазначив під час зустрічі Л. Бальцерович.
На його думку, що більше проблем, то більше можливостей для поліпшення. Водночас, сказав польський економіст, повинна бути правильна державна політика. Зокрема, терапія має бути комплексна і швидка, але не шокова.
Л. Бальцерович зауважив також, що в нинішніх умовах Україні можна поставити такий само діагноз, як і більшості інших країн раніше, і тому «треба відновити довіру до гривні й загальних фінансів, бюджету. А також у людей повинна з’явитися віра в те, що якщо будуть інвестиції, включаючи іноземні, то є надія».
Водночас він зазначив: відновлювати довіру потрібно шляхом стабілізації бюджету. «Необхідно скоротити дефіцит, без цього не буде довіри. Але якщо витрати дуже великі, то потрібно скорочувати їх шляхом реформ, — сказав він. — Є багато досліджень, які показують, що для стабілізації економіки набагато краще скорочення витрат, ніж підвищення податків».
Не менш важлива й довіра до валюти. На думку Л. Бальцеровича, підвищена інфляція не пов’язана з політикою Нацбанку. «Падіння курсу в цих обставинах неминуче. Але є й позитивні моменти: зросла конкурентоспроможність, скоротився дефіцит із платіжного балансу. Для утримання цьо-го необхідно, щоб процентні ставки були не надто низькі», — вважає польський експерт. Водночас він упевнений, що гнучкий курс гривні не такий ризикований, як фіксований курс.
Якщо говорити про комплексну реформу, то вона, за словами Бальцеровича, повинна включати демонополізацію економіки: «Необхідна конкуренція. Є два напрями. По-перше, треба подивитися, де є монополія, і розбити її шляхом поділу на різні частини». У цьому зв’язку він відзначив важливість реформування «Нафтагазу», енергетичного сектору, залізниць і митниці. «Тоді буде конкуренція, без якої неможливе підвищення ефективності», — упевнений екс-віце-прем’єр.
По-друге, зовнішня лібералізація. Вона не дуже приємна для монополістів, але дуже корисна для решти, вважає Л. Бальцерович. У цьому питанні, за його словами, важливо, щоб позиція Антимонопольного комітету була міцна, незалежна від приватних і політичних інтересів.
Відповідаючи на запитання Георгія Логвинського («Народний фронт»), що одна з головних причин корупції — низька зарплата державних чиновників, 
Л. Бальцерович зазначив: причина корупції криється не в цьому. «Найголовніше в боротьбі з цим явищем — дерегуляція (як правило, означає зменшення державного контролю над бізнесом в тій або іншій галузі, наприклад, для стимулювання вільної конкуренції на ринках)», — вважає він. А ще важлива команда, яка рухатиме реформи. Адже свого часу в Польщі було звільнено всіх керівників митного апарата. На зміну їм після конкурсного добору прийшли нові люди.

Міський голова Львова Андрій Садовий (ліворуч) і Лєшек Бальцерович.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.