У контексті нарощування сили супротивника на південному сході нашої країни (як на окупованих територіях, так і вздовж кордону) зрозуміло, що так звана мирна пауза рано чи пізно закінчиться. За прогнозами експертів, у епіцентрі подальших подій, найімовірніше, опиняться прифронтові області. Прелюдією такого сценарію вже сьогодні є теракти, провокації та диверсії в цих регіонах. Серед них Харків перебуває в стані підвищеної небезпеки й може стати для Москви полігоном, де буде відпрацьована модель невоєнної дестабілізації, здатна спричинити ланцюгову реакцію на всьому сході й півдні України. Фахівці групи «Інформаційний опір» проаналізували ці місто та область на предмет проблемності й благонадійності. Ось виявлені ними «особливості» цього мегаполіса.
Регіон має 300 кілометрів загального кордону з Росією й стільки ж — із територіями, де проводиться АТО. Що полегшує проникнення диверсантів, передачу зброї й ресурсів для місцевої терористичної мережі, а також вплив російської пропаганди. У Харківській області відбулося 47 терактів, із них 11 — вже 2015 року. За інформацією СБУ, ниточки більшості терактів і диверсійно-розвідувальних груп (ДРГ) тягнуться в Бєлгород (РФ).
До Харківської області, тільки за офіційним даними, переїхали понад 157 тисяч біженців (більше, ніж у будь-який із регіонів України; для порівняння: вдвічі більше, ніж до Дніпропетровської області). Разом із біженцями, які не зареєстровані, кількість переміщених осіб оцінюється в 300 тисяч людей (11 відсотків населення краю).
У довоєнний час регіон був відносно благополучним. Однак з початку року промвиробництво тут упало на 18 відсотків, а машинобудування — на всі 30. За перші 2 місяці 2015-го індекс споживчих цін становить 108 відсотків порівняно з аналогічним періодом минулого року. Реальні зарплати, розмір яких — 85 відсотків від середньої по Україні, знизилися на 20 відсотків. Водночас зростають борги у зарплатах — харків’янам уже винні понад 142 мільйони гривень (це третій показник після Донецької та Луганської областей).
Половина експорту Харківської області в 2014-му припадала на Росію. За рік він скоротився на 20 відсотків. З початку року обсяги зовнішньої торгівлі регіону (і експорт, і імпорт) впали приблизно на 40 відсотків. За минулий рік, за найскромнішими підрахунками, великі підприємства регіону втратили понад 100 мільйонів доларів США через розірвання контрактів із російськими контрагентами. При цьому роботи позбулися маса людей, які займалися малим і середнім бізнесом. Наслідків цього поки що не видно, але тенденція зрозуміла: якщо люди не можуть доставити товар на ринок «Барабашово» або продати його в Росію, вони втрачають засоби до існування.
У Харкові дуже міцні позиції антиукраїнських сил: і легальних (Опозиційний блок/ПР, КПУ, ПСПУ), і напівлегальних (Оплот, Ісход та ін.). Саме на території Харківської області розміщується єдиний (!) територіальний виборчий округ в Україні, де на президентських виборах 2014 року програв Петро Порошенко. На парламентських виборах 2014 року Опозиційний блок набрав тут 32 відсотки, а колишні регіонали взяли 13 мажоритарних округів із 14. Багато в чому це стало можливо через розрізненість проукраїнських сил і відсутність впливових проукраїнських політиків. Якщо тенденція збережеться, то в самому Харкові скласти конкуренцію команді Кернеса—Добкіна буде нікому. А якщо голосуватимуть біженці, лояльність яких до України залишає бажати кращого, домінування антиукраїнських сил у регіоні буде тотальне.
Діяльність команди нового губернатора Ігоря Райніна поки що важко коментувати. Вона працює лише два місяці, але вже є певні позитивні зрушення. Зокрема, у проведенні мобілізації. Ситуація в економіці залишається складною. Однак, якщо взяти до уваги, що Харків — це прифронтовий регіон, то вона не така катастрофічна, як могла б бути.
Треба розуміти, що допустити дестабілізацію ситуації в Харківському регіоні — це означає запустити ефект доміно і спровокувати зміну балансу на всьому Лівобережжі. Додаткове підживлення отримають проросійські групи в сусідньому Дніпропетровську й Запоріжжі, що поставить під удар всю логістику АТО. Під загрозою опиниться й усе Причорномор’я.