Перед владою стоїть завдання перетворити пострадянську Україну на сучасну європейську державу. Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман (на знімку) на вчорашній зустрічі з представниками наглядової ради «Ялтинської Європейської стратегії».
Серед першочергових завдань, що їх має здійснити влада, В. Гройсман назвав конституційну реформу в частині децентралізації, реформи в економічній, фінансовій, правоохоронній сферах, подолання корупції і повідомив, що на законодавчому рівні в Україні вже створено правові засади для успішної імплементації цих перетворень. До того ж він наголосив на єдності всіх гілок влади і заявив, що як Голова Верховної Ради всіляко сприятиме збереженню і посиленню цієї єдності.

На знімку: Голова наглядової ради «Ялтинської Європейської стратегії» Президент Республіки Польща (1995—2005) Александр Квасневський (праворуч).
У цьому контексті В. Гройсман повідомив про роботу над Планом законодавчого забезпечення реформ, який базується на Стратегії-2020, Угоді про асоціацію Україна — ЄС і Плані її імплементації, позачерговому посланні Президента України до Верховної Ради України «Про внутрішнє і зовнішнє становище України», а також на Програмі діяльності уряду та Коаліційній угоді. Цей документ, за його словами, має бути остаточно сформований до кінця квітня цього року.
Голова Верховної Ради також зазначив, що підтримка з боку міжнародних партнерів України, зокрема фінансова, дала змогу отримати час для впровадження глибинних реформ, забезпечити політичну і соціальну стабільність.
В. Гройсман також акцентував увагу на важливості надання Україні допомоги в її боротьбі з зовнішніми викликами — військовою, економічною, енергетичною та інформаційною агресією. У цьому контексті Голова Верховної Ради заявив про важливість неухильного виконання Росією Мінських домовленостей, збереження відповідних санкцій ЄС, та наголосив на важливості вжиття заходів щодо підвищення обороноздатності нашої держави і розгортання на території України миротворчої місії ЄС, що дозволить «серйозно зупинити військову агресію».
Голова Верховної Ради також висловився за необхідність надання Україні нелетальної зброї: «Коли стоїть питання щодо надання Україні зброї оборонного характеру — це абсолютно об’єктивно. Війська наступають не на східному кордоні України, війська наступають на східному кордоні Європи».
Своєю чергою, голова наглядової ради «Ялтинської Європейської стратегії», Президент Республіки Польща (1995—2005) Александр Квасневський повідомив, що цьогорічну конференцію «Ялтинської Європейської стратегії» планується провести 10—12 вересня у Києві, і запросив Голову Верховної Ради України взяти участь в її роботі. «Ми є друзями і адвокатами України, у тому числі, в її інтеграції до ЄС», — зазначив він.
Під час роботи конференції, сказав А. Квасневський, планується розглянути питання щодо перебігу реформ в Україні, її ролі і місця на світовій арені, а також безпекові питання і питання територіальної цілісності нашої держави. «Ми вбачаємо роль конференції у тому, аби продемонструвати Європі та світові загалом важливість України, а також можливості її підтримки з боку міжнародного співтовариства», — наголосив він.
В. Гройсман подякував членам «Ялтинської Європейської стратегії» за роботу, яку вони роблять для України, і пообіцяв надіслати їм для ознайомлення План законодавчого забезпечення реформ. «Ми готові до діалогу», — сказав він.

Наступного тижня відбудеться перше засідання Конституційної комісії

Про це повідомив Володимир Гройсман під час зустрічі. Нагадаємо, до складу Комісії, очолюваної Головою Верховної Ради, увійшли Президенти України, фахівці у сфері конституційного права — народні депутати і експерти, представники політичних партій та міжнародних організацій.
Глава парламенту висловив переконання, що конституційна реформа у частині децентралізації врядування, формування дієвого місцевого самоврядування є передумовою створення «належної системи управління у державі», і наголосив, що відповідні зміни планується внести до жовтня цього року. «Процедурно ми встигаємо», — додав В. Гройсман.

Прес-служба Верховної Ради України.

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир ГРОЙСМАН:
«Ризики нереформування країни набагато більші для суспільства, ніж ризики від запровадження реформ. Ми не маємо права гаяти час, необхідно здійснити ефективні перетворення».

Під час зустрічі.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.