Найближчими роками ринок роботобудування в країні сягне 24 мільярдів доларів

Мабуть, багатьох вразив телесюжет про американського президента Барака Обаму, який грав у футбол із японським роботом. Витвір компанії Honda — робот Ашімо — вправно підкидав м’яча та пасував іменитому гостю. Здавалося, Ашімо почувався більш природно в ролі футболіста, ніж Обама. І хоча американський гість похвалив андроїда за вправність, своїм супутникам зізнався, що з острахом сприймає роботів, бо «вони дуже схожі на людей».
Поспілкувалася з Ашімо і Ангела Меркель, перебуваючи з візитом у Токіо. Втім, вона не пасувала йому м’яча, а тільки потисла руку. Цей робот не зовсім схожий на людину. Він радше — космонавт у сріблястому скафандрі чи прибулець з іншої планети.

А ось робота Мінамі (на знімку) справді важко відрізнити від звичайної японської дівчини: середнього зросту, струнка, з правильними рисами обличчя і чорним волоссям. У неї такі вправні і плавні рухи, що аж ніяк не запідозриш механіку. Мінамі працює у великому універсамі в Осаці, допомагає покупцям вибрати тканину на кімоно.
Уперше про комерційне використання роботів у Японії заговорили кілька років тому. Тоді дівчина-робот, яка ще не мала імені, а тільки порядковий номер HRP-4C, виступила в ролі моделі на показі в Токіо, а ще через рік привітно зустрічала гостей саміту країн Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Йокогамі. Японське суспільство неабияк захопилося роботами, які вміють рухатися, говорити і навіть думати. Торік один з таких «думаючих» роботів склав вступні іспити: за результатами його прийняли б на навчання 70% приватних університетів країни. Особливо глибокі знання робот продемонстрував з історії Японії, світової історії та математики. А ось для англійської та японської мов творчого запасу механічної голови виявилося недостатньо — оцінки були нижчі, ніж у звичайних студентів.

Андроїд ходить на роботу

Ще далі в олюдненні роботів пішла група фахівців Університету Осака на чолі з професором Хіроші Ішігуро (на знімку). Науковець став відомим завдяки «клону» власної персони, його двійник їздить з ним у відрядження і навіть інколи читає замість нього лекції. Одне з останніх досягнень групи Ішігуро — андроїд-підліток Кодомороїд, який може зачитувати новини різними мовами, а також науковий гід — жінка-робот Отонароїд. Обидва роботи на презентації жваво спілкувалися з присутніми. Кодомороїд навіть висловив припущення, що професор Ішігуро сам схожий на робота (вочевидь, вважаючи це найвищою похвалою для професора). Сам же Ішігуро вважає, що в майбутньому андроїди замінятимуть людину в будь-якій сфері діяльності. До речі, обох роботів зараховано до штату Національного музею розвитку науки та інновацій.
Діапазон професій і навичок «механічних людей» з кожним днем розширюється. І вже деякі футурологи з острахом думають, до якої міри роботи здатні замінити людину...

Думають і відчувають?

Учені намагаються механізувати сферу, яка споконвіку вважалася винятково прерогативою людини: почуття, творчість, емоції. Японський мобільний оператор SoftBank Mobіle та компанія Aldebaran, яка спеціалізується на випуску роботів-гуманоїдів, нещодавно продемонстрували першого персонального робота, який «уміє відчувати». Робот Пеппер розпізнає емоційну складову бесіди, відповідно реагує, жестикулює. Він танцює, розповідає байки, має великий підбір реплік у розмові. Тепер виробники намагаються наділити своє дітище ще й здатністю самонавчатися і вдосконалюватися в процесі спілкування з людьми.
У країні старіючого населення люди довіряють роботам і сподіваються на їх допомогу: першу партію роботів системи «Реррер» вартістю близько 2 тисяч доларів розкупили миттєво. 270 з них було виставлено в Інтернеті, а ще 30 — в одному з токійських магазинів, де щасливчиків обирали жеребкуванням. Наступна партія з’явиться в мережі магазинів уже в березні.
А нинішнього літа у Нагасакі відкриється перший в світі готель, у якому мешканців обслуговуватимуть роботи: симпатичні дівчата, які зустрінуть гостей, допоможуть зареєструватися, доставити речі, прибрати в кімнаті, проконсультують з будь-якого питання. Роботи володіють японською, китайською, корейською та англійською мовами. Звичайно, люди як обслуговуючий персонал у готелі будуть, але 90% необхідних робіт здійснюватимуть роботи.
Сьогодні роботи вже працюють в японських магазинах, ресторанах, банках. Природно вони сприймаються і в лікарнях та будинках для літніх людей. Симпатичний робот-ведмідь Робера створений, щоб доглядати людей похилого віку та інвалідів. Він легко піднімає чи вкладає пацієнта в ліжко, переносить його, всаджує в інвалідний візок. І все це робить лагідно і обережно, не завдаючи болю немічній людині. Розробники вважають: те, що на вигляд він як велика м’яка іграшка, викликає усмішку і довіру.

П’ять кілець для машин

Але навіщо створювати собі подібних механічних андроїдів, якщо з цією роллю чудово впоралася природа? Заради науки? Заради полегшення життя? Чи тому, що це — великий бізнес? Розрахунки свідчать, що найближчими роками ринок роботобудування в Японії сягне 24 мільярдів доларів на рік. Уряд планує створити спеціальне відомство, яке опікуватиметься виробництвом роботів. «Ми хочемо, щоб роботи стали одним із основних стовпів стратегії економічного зростання нашої країни», — сказав прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе, побувавши у префектурі Сайтама та в Токіо на виробництві промислових роботів і роботів-доглядальників.
Але Шіндзо Абе дивиться на цю проблему й з другого боку. В Токіо 2020-го відбудуться літні Олімпійські ігри. Тож прем’єр запропонував водночас провести ще й першу в світі... Олімпіаду роботів. І це не мрія, а недалека реальність, запевняє він.

Токіо.

Фото надано автором.