Цього тижня Україна зникла з рубрики «Топ Ньюз» на новинній сторінці Google, і ця тенденція виявилася характерною загалом для преси США, чию увагу було прикуто до подій у Ємені, переговорів з Іраном і розслідування шокуючої історії з німецьким пілотом-самогубцем. Проте відгомін подій у далекій країні проникав в ефір і на сторінки газет.
Значний інтерес американських бізнес-ЗМІ спричинила заява знаменитого інвестора Джорджа Сороса про те, що він розглядає можливість великого вкладення в Україну. «Сорос готовий інвестувати 1 млрд. доларів в Україну, якщо Захід допоможе» — заголовками такого плану рясніли чимало фінансових видань, включаючи The Street і Marketwatch. CNN Money наголосив, що Сорос закликав Європу й США вжити заходів для того, щоб зробити Україну привабливішою для приватних інвесторів. Наприклад, шляхом надання фінансування за європейськими відсотковими ставками, близькими до нуля. Цитуючи Сороса, телеканал зазначив, що Україна захищає кордони Європи й бореться за європейські цінності, про що «занадто часто забувають».
Тема надання Україні іншої допомоги — військової — продовжує з’являтися в американській пресі, хоча не так часто, як раніше. Сплеск інтересу викликали майбутні спільні навчання 173-ї повітрянодесантної бригади армії США з підрозділами Нацгвардії. Про це, зокрема, писав Newsweek. Крім того, за свідченням спеціалізованого видання Mіlіtary. com, керівництво американської армії вважає, що постачені США протимінометні радіолокаційні системи підвищують ефективність українських військ у виявленні вогневих точок противника. «З’ясовується, що цей легкий протимінометний радар значно дієвіший у бойових умовах, ніж ми собі уявляли», — цитує видання слова командувача Армії США в Європі генерал-лейтенанта Бена Ходжеса. «За винятком одного-двох випадків, ніхто з нас не потрапляв під такий масований вогонь російської артилерії, як зараз українці, і тому ми багато чого навчилися на досвіді їх реагування на такі атаки».
Інший погляд на проблему постачання зброї пропонує оглядач Bloomberg. У статті «Потрібно допомогти Україні себе озброїти» Леонід Бершадський пише, що українська оборонна промисловість потребує інвестицій і що, зважаючи на реалії політики у Вашингтоні, цей вид допомоги може дати результати для української армії швидше, ніж прямі поставки зброї. На його погляд, такого роду інвестиції сприятимуть довгостроковому розвитку країни й до того ж дадуть змогу ослабити реакцію Росії.

Підготував Олександр ТАУКАЧ.

Нью-Йорк.