На Тернопільщині — новий голова облдержадміністрації. Ним став 35-річний громадсько-політичний діяч, виходець з області Степан Барна, який до цього був народним депутатом. В четвер активу області його представив Президент Петро Порошенко.
Окреслюючи головні виклики, які нині стоять перед нашою державою, П. Порошенко передусім наголосив на зміцненні її обороноздатності та збереженні територіальної цілісності. За великої народної підтримки, завдяки зусиллям волонтерів за короткий час вдалося реформувати армію, яка нині демонструє стійкість, професіоналізм і високий моральний дух. Ще один виклик — збереження економічної незалежності. «Усі зусилля Кремля були спрямовані на знищення нашої економіки, але ми вистояли, в тому числі завдяки міжнародній допомозі. Вороги також сподівалися розпалити чвари всередині держави, але ми зірвали і цей сценарій», — зазначив Президент.
Щодо внутрішніх проблем, то тут пріоритетними напрямами є децентралізація влади, боротьба з корупцією, розвиток сприятливого інвестиційного клімату, реформування судової гілки влади, галузей медицини та освіти. Реформи відбуваються, але якщо в Києві це відчувається, то на рівні міст, сіл — затишшя. Влада на місцях має пам’ятати про відповідальність за проведення реформ. Сприяти цьому має і децентралізація влади — громадам необхідно передати більшу частину повноважень центру. Прискореними темпами відбуватиметься це після місцевих виборів 25 жовтня. «Про жодне перенесення не йдеться, нехай не чекають, — наголосив Петро Порошенко. — Точно так само, як я вчинив із парламентськими виборами, буде і з місцевими, оскільки єдиним носієм влади в державі є український народ і український громадянин».
Одним із головних завдань для Степана Барни глава держави визначив проведення на належному рівні мобілізаційної роботи. Його дивує, чому одна з найбільш патріотичних областей не виконує планів із мобілізації, адже під час їх складання враховувалося, що чимало місцевих жителів перебувають на заробітках за кордоном. «Не може бути позиції, що це їхня війна: Донецька чи Луганська, — сказав він. — Програємо ту війну, ворог опиниться у нас на порозі». Водночас він подякував представникам духовенства за допомогу у проведенні мобілізаційної кампанії.
У Тернопільському національному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка Президент зустрівся із професорсько-викладацьким складом та студентами місцевих вишів. Згадав свої студентські роки. Під час навчання довелося два роки відслужити в армії, але не шкодує, бо це позитивно вплинуло на формування його особистості. На нинішнє студентство держава покладає великі надії, оскільки, за словами Петра Порошенка, вона нині відчуває колосальний кадровий голод, брак по-сучасному освічених кадрів, без яких неможливі зміни. «Раніше країна була пронизана корупцією, нікого не цікавила зарплата, оскільки можна було заробляти на хабарах, — зазначив він. — Тепер владної «парасольки» над корупцією не існує і будь-який чиновник у разі вчинення незаконних дій буде відповідно покараний». Незважаючи на те, що Україна вимушена виділяти значні фінанси на оборону, видатки на освіту є важливими інвестиціями в майбутнє. Адже саме від рівня освіченості громадян залежить розвиток будь-якої країни. Водночас Президент нагадав про необхідність скоротити кількість вузів. Якість освіти при цьому має підвищитись.

Тернопільська область.

До речі

Перебуваючи в Тернополі, Президент Петро Порошенко відвідав удома пораненого в зоні проведення АТО капітана-артилериста Дмитра Мерзлікіна (на знімку) і вручив йому орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня за мужність і високий професіоналізм у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність присязі.
Дмитро — з династії військових. Ними були його дід і батько, до речі, також артилерист. Після закінчення Сумського військового інституту ракетних військ та артилерії отримав направлення в артилерійську бригаду у Тернопіль, де прослужив вісім років. Після її розформування службу продовжив у Яворові на Львівщині, командував взводом. У травні минулого року Дмитро Мерзлікін вирушив у зону проведення антитерористичної операції. Зарекомендував себе високопрофесійним і сміливим офіцером. У червні був важко поранений під Зеленопіллям Луганської області. Прикриваючи державний кордон України, потрапив під вогонь «градів» з боку Російської Федерації. Тоді загинули і були важко поранені багато бійців. 30-річний чоловік переніс майже сорок операцій у різних госпіталях. Був місяць, коли його оперували майже щодня, з тіла витягли десять осколків. Весь цей час Дмитра підтримують дружина Жанна і маленька донечка. Незважаючи на те, що капітан Мерзлікін пересувається на милицях, у запас не пішов, він продовжує службу в Тернопільському облвійськкоматі на посаді старшого офіцера відділу обліково-мобілізаційної роботи.

Фото Василя ЛАБАЯ (Західний регіональний медіа-центр Міноборони України).