Міжнародна агенція Fіtch Ratіngs понизила довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) для двох державних банків України — Ощадбанку та Укрексімбанку — з рівня «ССС» до рівня «СС». Тим самим констатувавши: вірогідність їхнього дефолту за власними зобов’язаннями зросла. Зміни в рейтингу, судячи із повідомлень Fіtch, стали реак-
цією на заяви Міністерства фінансів України про можливу реструктуризацію державного боргу за зовнішніми запозиченнями та позик суб’єктів господарювання держсектору економіки, в тому числі державних банків. За словами експертів, зниження кредитного рейтингу свідчить про те, що ресурсів для виплати за зобов’язаннями в іноземній валюті фінустанови просто не мають. До того ж уже до 27 квітня цього року Укрексімбанк повинен погасити 750 мільйонів доларів США за єврооблігаціями, розміщеними ще у 2010 році.
За кілька днів після оприлюднення інформації про зниження міжнародного рейтингу наших державних банків Міністерство фінансів від імені України як єдиного акціонера ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» (повна назва Укрексімбанку) оголосило про звернення до власників його облігацій. Укрексімбанк просить їхньої згоди на відтермінування фінального строку погашення євробондів з 27 квітня на 27 липня цього року. Як пояснили у прес-службі Міністерства фінансів, ця тримісячна «розстрочка» необхідна для того, «щоб дозволити Укрексімбанку провести переговори із власниками щодо довгострокового рішення».
Міністерство фінансів запевняє, мовляв, звернення Укрексіму до власників облігацій жодним чином не впливає на його здатність виконувати зобов’язання перед своїми вкладниками всередині країни. Та, пояснюють експерти, в разі, якщо позичальники (власники облігацій) Укрексімбанку відмовляться надати йому тримісячну розстрочку, фінустанові доведеться вже нині шукати необхідні кошти. Нагадаємо, мова йде про сотні мільйонів доларів. При переведенні у гривневий еквівалент отримуємо колосальну суму — десятки мільярдів гривень. Або є інший варіант: оголошувати себе частковим дефолтом. Експерти зізнаються: держава рятуватиме свій банк усіма можливими силами. Як варіант — на повну запрацює друкарський станок або ж на ці потреби буде направлено частину коштів, отриманих від МВФ.
Та влада постійно і наполегливо обіцяє: проведення державними банками реструктуризації своїх зовнішніх боргових зобов’язань жодним чином не впливає на їх спроможність виконувати зобов’язання перед власниками депозитів. Вочевидь, у цю мантру залишається тільки повірити.

Цифра

На даний момент Укрексімбанк має перерахувати за єврооблігаціями до 27 квітня 2015 року 750 мільйонів доларів США і до 22 січня 2018 року ще 600 мільйонів. Ощадбанк до 10 березня 2016 року повинен здійснити платіж за єврооблігаціями обсягом 700 мільйонів доларів США, а до 20 березня 2018 року — 500 мільйонів.