Конституційний Суд розпочав розгляд звернення Верховної Ради щодо надання висновку про відповідність вимогам статей 157 і 158 Конституції України законопроекту про внесення змін до Основного Закону, які стосуються недоторканності народних депутатів та суддів.
Нагадаємо, що згідно зі статтею 159 Конституції законопроект про внесення змін до Основного Закону розглядається парламентом лише за наявності такого висновку Конституційного Суду.
Під час пленарного засідання Конституційний Суд заслухав суддю-доповідача у справі Олега Сергейчука, відповідні пояснення надали постійний представник Верховної Ради у Конституційному Суді Анатолій Селіванов, представник Президента Ростислав Михеєнко, міністр юстиції Павло Петренко, а також представники Верховного Суду, Ради суддів та Генпрокуратури.
Міністр юстиції Павло Петренко, зокрема, наголосив: ані народні депутати, ані інші особи не можуть мати абсолютної недоторканності або імунітетів, які дають їм змогу ухилятися від правосуддя. Натомість пропонується, щоб парламентарії та судді загальних судів мали захист від кримінального переслідування виключно за дії, які стосуються їх професійної діяльності.
«У законопроекті, який розроблявся Президентом із залученням уряду і Міністерства юстиції, ми прописали, що народні депутати, виходячи з принципу рівності всіх осіб перед законом і судом, який прописано в Конституції, будуть нести відповідальність за кримінальні злочини та за злочини, які вони можуть вчинити у повсякденному житті», — зазначив П. Петренко.
Тобто народний депутат матиме захист від переслідування за свої виступи, законодавчі ініціативи чи голосування, але якщо він вимагатиме хабара або вчинить якийсь насильницький злочин, то тут не діятиме жоден імунітет, і такий парламентарій може бути затриманий.
Стосовно обмеження недоторканності суддів, то міністр зазначив: «Суддя, який в судовому процесі відправляє правосуддя, не несе відповідальності за своє рішення, але суддя, який взяв чи вимагав хабара, вчинив злочин проти життя і здоров’я людини, нестиме відповідальність так само, як і простий громадянин».
П. Петренко також підтримав запропоновану законом ініціативу щодо передачі від Верховної Ради до Вищою ради юстиції повноважень надавати дозвіл на затримання суддів. «Верховна Рада — це політичний орган, тож вона не завжди дає юридичну оцінку суддям. Подекуди ця оцінка може бути політичною. Тому ми вважаємо, що ініціатива, яка стосується обмеження імунітету для суддів з одночасною передачею повноважень щодо надання згоди на притягнення і затримання представників Феміди до Вищої ради юстиції, буде кроком уперед, до європейських стандартів незалежного суду», — підкреслив міністр та висловив сподівання, що Вища рада юстиції буде повноцінним інструментом з притягнення до відповідальності нечистих на руку суддів.
Після завершення у четвер усного слухання у цій справі, Конституційний Суд перейшов до закритої частини пленарного засідання для подальшого обговорення та прийняття рішення.