Слідом за головою Дніпропетровської облдержадміністрації Президент Петро Порошенко звільнив дев’ятьох голів районних адміністрацій регіону. На думку народних депутатів і політичних експертів, у такий спосіб готується платформа для проведення місцевих виборів.
Один зі звільнених, екс-голова Верхньодніпровської РДА Олег Ковальчук, стверджує, що жодної несподіванки у такому рішенні глави держави для нього немає. «Ми чекали на цю процедуру. Ми призначалися ще виконувачем обов’язків Президента Турчиновим, пройшли всі узгодження й були затверджені в Кабміні, — розповів Олег Борисович. — А нині Президент звільняє й призначає людей уже на свій розсуд. Триває еволюційний, законний процес. За часом це збіглося зі зміною очільника ОДА».
Політичний експерт Андрій Золотарьов вважає цілком зрозумілим процес формування новим очільником ОДА власної команди голів РДА. За його словами, звільнені частково були креатурами Коломойського і навіть зі старої обойми Миколи Швеця. Так чи інакше, але політично вони були дуже віддалені від нової команди ОДА. Тому очільник області намітив нові пріоритети у найбільш значимих і «цікавих» районах. «Інше питання, наскільки під час призначення нових керівників буде враховано такий критерій, як професіоналізм, чи знову візьме гору критерій «свій-чужий», — наголошує Андрій Золотарьов. — Як показав останній досвід, це аж ніяк не кращий підказувач кадрової політики».
Експерт звертає увагу на те, що в низці районів, де змінили керівництво, на останніх парламентських виборах не пройшли кандидати від Блоку Петра Порошенка, і цілком імовірно, що керівництво цих РДА вже було в списку на звільнення — як недостатньо політично ефективне. І прихід нового голови ОДА цей процес просто прискорив. «Кожен Президент робив спроби вибудувати свою вертикаль влади — з різним ступенем успішності. Щось таке сьогодні намагається зробити Петро Олексійович. Наскільки це буде успішно, у мене великі сумніви, — коментує Андрій Золотарьов. — Тому що повернення до Конституції 2004 року передбачає дуалізм української влади й закладає політичну конкуренцію команд Президента й прем’єра. Зрозуміло, що в цих умовах Президент намагатиметься вибудувати свою вертикаль — тим паче напередодні місцевих виборів. Цей чинник відіграє провідну роль у кадрових переміщеннях, що відбулися».
Свою точку зору щодо цього питання висловив і народний депутат Олег Кришин. У двох із трьох районів, які входять до його округу, було звільнено керівників. До речі, на цьому окрузі кандидат від Блоку Петра Порошенка в парламент не пройшов.
«Можу сказати про роботу керівників П’ятихатського й Верхньодніпровського районів. Ми з ними співпрацювали досить добре й продуктивно. Багато чого змогли зробити, — розповів він. — Звичайно, це право керівництва країни так чинити, але моя особиста думка як мажоритарного депутата по цьому округу: таких керівників втрачати шкода». Олег Юрійович далекий від думки, що це розплата за невдалі вибори: у цих районах явку було забезпечено вищу, ніж у середньому по області, не було серйозних порушень. Щодо взаємозв’язку звільнень і підготовки до майбутніх місцевих виборів, то така версія, на думку депутата, може мати місце.
«Ми зустрічалися з новим очільником облдержадміністрації. Висловили побажання про те, щоб під час призначення нових голів РДА було враховано думки народних депутатів-мажоритарників, — додав Олег Кришин. — Вважаємо, що лише якщо працюватимемо у зв’язці депутат — голова РДА, зможемо підвищити ефективність своєї роботи. Здається, очільник ОДА нас почув».

Дніпропетровська область.