Учора під головуванням глави парламенту Володимира Гройсмана та за участі Президента Петра Порошенка і Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка відбулося перше засідання Конституційної комісії.
«Для мене висока честь у такий відповідальний період очолити комісію. Переконаний, що персональний склад за представництвом, фаховим рівнем, враховуючи й наших іноземних партнерів, є одним із найкращих, і дасть змогу дати відповідь українському суспільству на те, яким буде сьогодення і майбутнє», — сказав Володимир Гройсман, наголосивши, що сьогодні в країні відбувається боротьба за європейське майбутнє, і зміни до Конституції забезпечать те, що цей шлях буде незворотнім.

«Нас ніхто не зможе змусити зрадити нашим принципам, цінностям, за котрі сьогодні, і на сході, і по всій країні, борються українські громадяни. Це покладає на нас величезну відповідальність і свідчить про те, що ми маємо бути ефективними, динамічними для забезпечення результату діяльності комісії», — зазначив Голова Верховної Ради.
Володимир Гройсман переконаний, що відповідно до визначених пріоритетів комісія створить дуже якісний робочий план, і в результаті буде розроблено конкретні зміни до Основного Закону, які дадуть можливість впроваджувати реформи.
«У нас є дуже багато викликів і важливо, щоб наша робота була максимально об’єднаною. Ми маємо забезпечили процес обговорення, формування думок і, врешті-решт, консенсус, який дасть змогу нам об’єднати зусилля Президента, парламенту, уряду, провести ці зміни в життя і забезпечити ефективну модель управління державою», — наголосив глава парламенту.
Комісія, за словами Володимира Гройсмана, розпочне роботу з питань децентралізації влади, правосуддя, прав людини. Децентралізація, підкреслив він, зробить нашу країну сильною, а реформа державного управління в цілому забезпечить надійну, ефективну модель управління держави, де кожний матиме свою компетенцію, обов’язки, відповідальність і, врешті-решт, забезпечить якісну роботу на будь-якому рівні. «Саме фаховий рівень громад, які отримають додаткові повноваження, є абсолютно виправданим. Ми йтимемо європейським шляхом, реалізуючи європейську хартію з питань місцевого самоврядування», — зазначив він.
Керівник парламенту розповів, що комісія створить фахові групи з залученням громадськості, які працюватимуть над відповідними змінами. Маємо зробити так, щоб баланс влади і противаги зберігалися.
«Я зроблю все залежне від себе, щоб організація роботи, відкритість, публічність, прозорість були забезпечені на належному рівні», — сказав Володимир Гройсман.
Президент Петро Порошенко звернувся до Голови Верховної Ради з проханням залучити до роботи Конституційної комісії фракції, які не входять до коаліції, оскільки дуже важливо чути думку всього парламенту.
За його словами, Верховна Рада відіграє ключову роль у напрацюванні нового тексту Основного Закону. Тому що ширшою буде підтримка конституційних змін серед народних депутатів, то стійкішим і надійнішим буде державний механізм.
Петро Порошенко переконаний, що перехід до парламентсько-президентської форми правління є і залишиться надійною гарантією європейського, демократичного розвитку України. «Моє бачення найневідкладніших змін до Конституції добре відоме. Я не просто багато про нього говорив, але й матеріалізував свої підходи в конкретному проекті. Питання внесено до порядку денного Верховної Ради. Проект проаналізувала Венеціанська комісія і надала відповідні висновки. Буду радий, якщо ці напрацювання стануть у нагоді Конституційній комісії, що дозволило б прискорити процес. Водночас це не закриває можливості для професійної та ефективної дискусії», — сказав Президент.
За його словами, децентралізація не має нічого спільного з федералізацією. Україна була, є і буде залишатися унітарною державою. За останній рік підтримка суспільством унітарної моделі побудови управління держави на сьогодні наближається до 90 відсотків. «Я запропонував, щоб модель децентралізації базувалася на польському досвіді й мені дуже приємно, що і Європейський Союз, і, зокрема, Польща готові підтримувати консультаціями, фінансовим ресурсом для побудови надійної моделі співвідношень центральної влади і місцевого самоврядування.
Петро Порошенко вважає, що робота комісії має бути сконцентрована навколо питань децентралізації, удосконалення конституційних засад правосуддя та регулювання прав, свобод і обов’язків людини і громадянина.
Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що нова Конституція має бути написана насамперед народом. Основний Закон повинен відображати інтереси всієї країни. «Ми очікуємо виконання Росією домовленостей і проведення чесних і прозорих місцевих виборів, які відповідають стандартам ОБСЄ для того, щоб інклюзивний діалог із підготовки змін до Конституції обов’язково звучав від представників всієї країни», — сказав прем’єр.
Під час брифінгу Володимир Гройсман повідомив, що Конституційна комісія утворила три робочі групи: з питань прав людини, реформи правосуддя і децентралізації. За його словами, зміни щодо децентралізації можуть бути достатньо швидко напрацьовані, в тому числі й на базі раніше підготовлених і внесених Президентом до парламенту та стосовно яких уже є висновок Венеціанської комісії. «Важливо забезпечити інклюзивність цих змін і перетворень, які треба прийняти до місцевих виборів, тобто до жовтня», — зазначив Голова Верховної Ради.
На наступному засіданні Конституційної комісії, яке відбудеться 15 квітня, планується визначити персональний склад робочих груп та календарний план роботи.

(На передньому плані) Президенти України попередніх років Леонід Кучма і Леонід Кравчук.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.