Погоджувальна рада

Топ-темами нового політичного тижня в парламенті буде боротьба з корупцією, перевірка оприлюднених фактів стосовно зловживань в уряді та доцільність зростання тарифів на енергоносії та комунальні послуги. З цього розпочалося і засідання погоджувальної ради лідерів депутатських фракцій та голів парламентських комітетів — депутати вимагали розглянути у вівторок першим питання про створення тимчасової слідчої комісії із перевірки всіх оприлюднених фактів щодо зловживань та корупції в уряді. Більшість лідерів фракцій підтримали ідею створення такої ТСК, окрім, звісно, «Народного фронту».
Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на початку погоджувальної ради наголосив, що цей день є початком конституційного процесу, адже відбулося перше засідання конституційної комісії, яка створена Президентом України, для напрацювання змін до Конституції. Він також нагадав, що минулого тижня було прийнято рішення про створення плану законодавчих ініціатив для впровадження реформ у квітні і план взаємодії парламенту з урядом та закликав депутатів ретельно опрацювати цей план. У четвер в українському парламенті виступить Президент Польщі, котрий перебуватиме в Україні з офіційним візитом.
Заступник керівника фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар заявила, що «реалізується сценарій штучної організації нової політичної кризи», розвалу коаліції, і як наслідок — ускладнення економічної ситуації, неможливість забезпечення армії, послаблення держави. Парламентар стверджувала, що екс-керівника Держфінінспекції Миколу Гордієнка, котрий виступив із звинуваченнями у зловживаннях уряду, використовують у політичних цілях, і закликала дати відповідь на кожне його звинувачення максимально прозоро і публічно. А також розглянути це питання на засіданні парламентського антикорупційного комітету за участю представників уряду та всіх зацікавлених осіб. Генпрокуратурі — прозвітувати у п’ятницю в парламенті щодо перевірки фактів, викладених М. Гордієнком, та надати інформацію щодо відсторонення керівників державних підприємств.
Фракція Блоку Петра Порошенка, за словами її лідера Юрія Луценка, запропонувала нинішнього тижня двом комітетам — антикорупційному та правоохоронної діяльності — провести відкриті слухання щодо звинувачень на адресу уряду в корупції та створити ТСК щодо тарифоутворення. Водночас 
Ю. Луценко висловився проти розпорошення ТСК, які нерідко перетворюються на «майданчики для особистих амбіцій».
Конфлікт у суспільстві неминучий, бо країні потрібна демонополізація, децентралізація, демонополізація та ефективна судова і правоохоронна система, — вважає лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк. Політик розповів, що до нього звернулася проста жінка, котра запитує: чому чайник на плиті закипає годину? «Саме через монополії, бо газ розбавляється, крадеться, але за сьогоднішніми цінами люди платитимуть більше», — зазначив О. Березюк. Він запропонував не розпочинати пленарне засідання парламенту, доки не буде прийнято рішення про ухвалення закону про тимчасові слідчі комісії. Ще одна вельми оригінальна пропозиція «Самопомочі» — передати українські митниці в управління... іноземним митницям. І тоді, на думку депутатів, до державного бюджету може додатково надійти 400 мільярдів гривень, адже нині через митниці фактично проходить другий бюджет України.
Фракція «Батьківщина» наполягає на створенні тимчасової слідчої комісії з представників усіх фракцій, щоб визначити механізми формування тарифів. Лідер фракції Юлія Тимошенко переконана, що тарифи можна знизити як мінімум удвічі. «В усіх тарифах без винятку закладено потужну корупційну складову — суттєво завищено норми споживання на людину, втрати в мережах, не враховано у тарифах ціну газу українського видобутку», — заявила Тимошенко.
Депутатська група «Відродження» запропонувала ухвалити постанову Верховної Ради про проведення консультацій із МВФ про відтермінування підвищення тарифів до зростання зарплат в Україні до європейського рівня. Депутатська група підтримала ухвалення закону про ТСК та про створення тимчасової слідчої комісії щодо корупції в уряді. А також виступила з ініціативою запровадити мораторій на п’ять років на підвищення податків і зборів.
Фракція Опозиційного блоку наполягала невідкладно розглянути як пріоритетні закони, спрямовані на реалізацію Мінських домовленостей. Фракція, за словами Юрія Бойка, зареєструвала в парламенті 10 законів, які, на думку депутатів, уможливлюють політичний шлях на мирне врегулювання конфлікту на сході України. Опозиційний блок запропонував запровадити мораторій на підвищення цін і тарифів у житлово-комунальній сфері як мінімум до оприлюднення висновків ТСК, яку утворить парламент. 
Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко розповів, що щойно з іншими лідерами фракцій підписав проект постанови про створення в парламенті ТСК щодо формування тарифів. «Ті тарифи, які встановлено, є абсолютно не підйомні, й жодні компенсації та субсидії не допоможуть людям сплатити ці тарифи», — стверджував Ляшко. Він заявив, що в собівартість тарифів закладено прибутки олігархів та їхні борги. На думку радикалів, настав час порушити питання про націоналізацію і повернення до державної власності нафтових та газових свердловин.
Представник Президента в парламенті Степан Кубів закликав депутатів невідкладно схвалити президентські ініціативи, зокрема, про правовий режим воєнного стану, щодо чисельності Державної прикордонної служби, СБУ та низку економічних законопроектів.
Віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко висловив думку, що парламент може заслухати інформацію НКРЕКП як регулятора, не чекаючи звіту ТСК. Урядовець передав Голові Верховної Ради акт службового розслідування щодо екс-керівника Держфінінспекції М. Гордієнка, за-тверджений на суботньому засіданні уряду.

Юлія Тимошенко, Юрій Бойко, Степан Кубів, Олег Ляшко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.